Η απόφαση των πλοιοκτητών της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης να βγάλουν τις ανεμότρατες για ψάρεμα την περασμένη Κυριακή, με απεργοσπαστικά πληρώματα, άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου. Το σωματείο των τετρακοσίων περίπου Αιγυπτίων αλιεργατών απάντησε με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την υποστήριξη του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη το απόγευμα.

Ads

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους και συγκρότησαν πορεία που κινήθηκε προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, όπου και διαλύθηκαν.

«Η προσπάθεια των πλοιοκτητών να πείσουν τον κόσμο ότι έσπασε η απεργία μας και ότι μπήκαμε στα πλοία για ψάρεμα δεν πέρασε. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Βγήκανε την Κυριακή χωρίς εμάς για ψάρεμα, με οικογενειακά πληρώματα και με συνταξιούχους αλιεργάτες για να μας σπάσουν. Αλλά γύρισαν την ίδια με μέρα με άδεια τα δίχτυα. Ούτε ένας από μας δεν μπήκε στις ανεμότρατες. Αντίθετα, συνεχίζουμε την απεργία μας, ενωμένοι», δήλωσαν στο TVXS Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας.

Για έναν «ηρωικό αγώνα» των αλιεργατών -διεκδικώντας τα ελάχιστα δικαιώματά τους- που εξελίσσεται μέσα σ’ ένα «κύμα τρομοκρατίας» των εργοδοτών, έκανε λόγο κατά τον χαιρετισμό του στην κινητοποίηση, το μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ads

Στο μεταξύ, παράνομη και καταχρηστική κήρυξε με σημερινή απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο (Εργατοδικείο) την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Το θέμα έφθασε στη δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή του Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών «Αγία Παρασκευή». Η απόφαση του δικαστηρίου κοινοποιήθηκε στους αλιεργάτες.

Ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη, Αρίστος Αναγνώστου