Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στο Αίγιο. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε η πολιτική κηδεία δημότισσας με την οικογένεια της εκλιπούσας να ενημερώνεται τη τελευταία στιγμή πως η πολιτική κηδεία δεν μπορεί να γίνει στον προαύλιο χώρο του Νεκροταφείου, δίπλα από τον μικρό ναό των Αγίων Πάντων, αφού ο ιερέας το αρνήθηκε.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από απαίτηση του ιερέα η κηδεία έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κυλικείο, ακριβώς έξω από το Κοιμητήριο. Μάλιστα, το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του Κυλικείου

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η δημοτική αρχή διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκε ποτέ αίτημα πολιτικής κηδείας και σε ανάλογη περίπτωση, μετά από συνεργασία με εμπλεκόμενους, ανάλογο αίτημα ικανοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα».

Ως παράδειγμα, αναφέρεται το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου υπάρχει ιδαίτερος χώρος για πολιτικές κηδείες σε μεγάλη συχνότητα.

Ads

Πολλαπλές αντιδράσεις

Για το θέμα πήρε θέση και η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους, αναφέροντας σχετικά:

«Ένα χθεσινό κατάπτυστο περιστατικό από τη γνωστή για τον θεοκρατικό της χαρακτήρα πόλη του Αιγίου. Το θέμα πρέπει να πάρει τη δημοσιότητα που του αρμόζει και ο ιερέας να σταματήσει ΑΜΕΣΑ να μισθοδοτείται από το δημόσιο. Ευελπιστούμε τα ΜΜΕ αλλά και οι προοδευτικές δυνάμεις του Αιγίου να αντιδράσουν δυναμικά.

Το κείμενο γράφτηκε από τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο (πρέσβη επί τιμής) και το ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος (επικεφαλής δημοτικής παράταξης και τ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου).

Mιά κηδεία διαφορετική από τις  άλλες στο Αίγιο. Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου πρέσβη επί τιμή. Ένας καλός μου φίλος έχασε την γυναίκα του. Σήμερα το μεσημέρι ήταν η πολιτική κηδεία της στο νεκροταφείο Αιγίου.

Όταν φθάσαμε πληροφορηθήκαμε ότι η κηδεία θα γινόταν στο καφενείο που είναι έξω από το Δημοτικό νεκροταφείο.Μείναμε όλοι οι 200 παρευρισκόμενοι άναυδοι όταν το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του καφενείου αντί του κατάλληλου χώρου που υπάρχει στο προαύλιο της εκκλησίας του νεκροταφείου.

Ο φίλος μου,μέσα στον πόνο του που έχασε την αγαπημένη του,μου είπε ότι το γραφείο κηδειών ενημέρωσε τους αρμόδιους του νεκροταφείου για να γίνει η πολιτική κηδεία εντός του νεκροταφείου στο προαύλιο μπροστά στην εκκλησία και ότι ο εφημερεύων ιερέας αρνήθηκε λέγοντας όχι.

Πρέπει να ντρέπεται ο εκπρόσωπος της εκκλησίας που είπε όχι σε ένα αυτονόητο αίτημα. Το όχι του αποτελεί και προσβολή στην θανούσα. Γνωρίζω ότι στο κοντινό παρελθόν έχουν γίνει πολιτικές κηδεές στο προαύλιο της εκκλησίας μέσα στο νεκροταφείο. Γιατί η σημερινή εξαίρεση?

Στο Α νεκροταφείο Αθηνών υπάρχει ιδαίτερος χώρος απέναντι από την εκκλησία  εντός του νεκροταφείου για τις πολιτικές κηδείες που γίνονται με μεγάλη συχνότητα. Το νεκροταφείο Αίγιου είναι δημοτικό νεκροταφείο και ανήκει στον Δήμο και όλοι μας πληρώνουμε δημοτικά τέλη νεκροταφείου.

Για να μην επαναληφθεί το σημερινό ατόπημα,παρακαλώ τον Δήμαρχο Αιγίου να εκδόσει και να δημοσιεύσει μια εγκύκλιο η οποία να επιτρέπει την πραγματοποίηση πολιτικών κηδειών εντος του νεκροταφειου και ετσι να εξασφαλιζεται η αξιοπρεπεια των νεκρων.Η εγκυκλιος αυτη πρεπει να εκδοθει αμεσα γιατι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα».

Η απάντηση του Μητροπολίτη

Η “Πελοπόννησος”, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμο, ο οποίος ανέφερε πως ήταν ενήμερος για το περιστατικό, αν και μίλησε για «μεμονωμένες διαμαρτυρίες». Επί της ουσίας όμως, διαφώνησε με την πράξη του ιερέα, να απαγορεύσει την πολιτική κηδεία εντός του Νεκροταφείου.

«Όταν επικοινώνησα με τον ιερέα και του είπα να γίνει, ήταν ήδη αργά. Δεν μας ενοχλεί η πολιτική κηδεία στον προαύλιο χώρο. Είναι η πρώτη φορά που, ως δεσπότης, αντιμετωπίζω ένα τέτοιο θέμα. Επρόκειτο για μια παρεξήγηση. Θα δω το θέμα και πιο ουσιαστικά, ώστε να υπάρχει επισήμως χώρος κατάλληλος για την τέλεση πολιτικών κηδειών. Δεν διαφωνούμε…», δήλωσε ο ίδιος, όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος».