Στις 19 Ιανουαρίου 2022 το Ταμείο Εθνικού Στόλου μέσω της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) εξέδωσε «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Αξιοποίηση του Ακινήτου Πέρδικα», το οποίο βγαίνει προς μίσθωση για 99 έτη με ετήσιο επιθυμητό ενοίκιο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ads

Η «αξιοποίηση του αγροτεμαχίου» στην Πέρδικα, όπως χαρακτηρίζεται η έκταση στην ανακοίνωση, πρόκειται να καταστρέψει ένα από τα εναπομείναντα παρθένα μέρη, σε ένα νησί που ήδη δέχεται πίεση λόγω του τουρισμού, εξαιτίας της εγγύτητάς του με την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως όταν είχε συζητηθεί και στο παρελθόν αυτή η ιδέα από το Ταμείο του Στόλου, κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες της περιοχής – ακόμη και ο Δήμος – είχαν ταχθεί εναντίον της.
Τώρα, για άλλη μια φορά, όπως αναφέρει το iEidiseis.gr, κάτοικοι του νησιού ξεσηκώνονται. Σήμερα έχει οριστεί δημόσια συζήτηση στο κοινοτικό κατάστημα Πέρδικας, ενώ την Κυριακή 13/02 οργανώνεται διαμαρτυρία και από πολιτικούς φορείς στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Αίγινας δεν κατάφερε ποτέ να έρθει σε μια συνεννόηση με το Ταμείο του Στόλου προκειμένου να γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της μοναδικής, πανοραμικής θέας στον Αργοσαρωνικό.

Ads

Χθες, μάλιστα ο Θοδωρής Δρίτσας Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με θέμα: «Μόνο ήπιες παρεμβάσεις στον όρμο ‘’Οχυρά’’ στην Πέρδικα της Αίγινας». Τέτοιο σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί και το 2014 το οποίο απετράπη και ακυρώθηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μετά από γενικευμένη διεκδίκηση της Αιγινίτικης κοινωνίας και του Δήμου Αίγινας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Άμυνας:

«Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εκμετάλλευση μέρους της ακίνητης περιουσίας του η αρμόδια «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» προωθεί διαγωνισμό, μεταξύ άλλων, για την αξιοποίηση έκτασης άνω των 330 στρεμμάτων στην Αίγινα. Πρόκειται για αγροτεμάχιο με έκταση 330.215,86 τ.μ., ιδιοκτησίας του ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ στο νησί του Σαρωνικού που θα «βγει», εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και προτάσεις, προς εκμίσθωση για περίοδο έως 99 έτη και με ετήσιο επιθυμητό ενοίκιο 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2022), η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) καλεί φυσικά και νομικά πρόσωπα είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση είτε σε κοινοπραξία να υποβάλλουν προτάσεις αξιοποίησης του ακινήτου «Πέρδικα», στη νήσο Αίγινα της περιφέρειας Αττικής, με εμβαδόν αγροτεμαχίου 330.215,86 τ.μ., το οποίο είναι παραθαλάσσιο με ήπιες κλίσεις. Στόχος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η συλλογή προτάσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου ενόψει διαμόρφωσης της προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Όπως αναφέρεται, «για τις τυχόν υποβληθείσες προτάσεις αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν ως δεδομένα τα κάτωθι:
Ένταξη της επένδυσης στις Στρατηγικές Επενδύσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 99 χρόνια.

Καταβολή ετήσιου μισθώματος ύψους 1.000.000 ευρώ».

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν έως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

Όπως σημειώνεται, στο υποβληθέν πλάνο αξιοποίησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εμπειρία του αιτούντος σε υλοποίηση, διαχείριση και λειτουργία παρόμοιων αξιοποιήσεων ακινήτων, η επιθυμητή χρήση ακινήτου (συμπεριλαμβάνοντας το θεσμικό πλαίσιο επιτρεπόμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης – κάλυψης), το ύψος της σχεδιαζόμενης επένδυσης, η χρονική διάρκεια μίσθωσης αναλόγως των σεναρίων αξιοποίησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εργασιών και οι πιθανές διακριτές φάσεις ανάπτυξης, οι τεχνοοικονομικές μελέτες των σεναρίων αξιοποίησης ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ετήσιο μίσθωμα κ.α.».

Πηγή φωτογραφίας: Facebook