Με συνοπτικές διαδικασίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Πολιτισμού ανακοίνωσε  αιφνιδιαστικά την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Ads

Ο ΟΠΙ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενου από το υπουργείο Πολιτισμού και ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, την εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, διεθνούς και εθνικού, ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο αναφέρει ότι «σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί μείζονος σημασίας ζητήματα ως προς την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και ανοιχτά μέτωπα που κληροδοτήθηκαν». «Σε αυτά περιλαμβάνεται η ευθύνη για την ομαλή μετάβαση στο υπό διαμόρφωση τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, η προσαρμογή του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε ένα δυναμικό πεδίο που εξελίσσεται διαρκώς στη σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα με στόχο τη συνδιαμόρφωση από ελληνικής πλευράς μελλοντικών αποφάσεων και πολιτικών».

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τα παραπάνω έχριζαν αλλαγής διοίκησης του Οργανισμού, με την πρώτη εύλογη απάντηση να είναι πως αυτό προφανώς σχετίζεται με το περιεχόμενο που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο «υπό διαμόρφωση τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων». Το βέβαιο είναι πως όντως αυτή η αλλαγή γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους δημιουργούς, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ και να προστατεύσουν το έργο τους μέσω του δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, της «ΕΔΕΜ».

Ads

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, η ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν ακολούθησε καν την τη διαδικασία που είθισται σε αυτέ τις περιπτώσεις, δηλαδή να ζητήσει τις παραιτήσεις του απερχόμενου ΔΣ, αιφνιδιάζοντας και τα μέλη του και τους δημιουργούς. Επιπλέον, όπως επισημαίνει το «Έθνος», δεν έχει δημοσιευθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σχετικό ΦΕΚ.

Θυμίζει, επίσης, πως τόσο ο πρόεδρος του ΟΠΙ, Γιάννης Αντωνιάδης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ είχαν εκφράσει προσφάτως τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την επιλογή της υπουργού, Λίνας Μενδώνη να συστήσει νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα και να τοποθετήσει στην θέση της προέδρου την επί σειρά ετών πρώην διευθύντρια του ΟΠΙ την Ειρήνη Σταματούδη.

Το νέο Δ.Σ. του ΟΠΙ συγκροτούν ο Παναγιώτης Τσίρης, (Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου), που αναλαμβάνει Πρόεδρος, ο Νικόλαος Μαυρίκας (Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), οι δικηγόροι Βασιλική Αλιμπέρτη, η οποία είναι παράλληλα μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και μέλος της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, Κλεοπάτρα Κούτρα, Ζωή Μαυροσκότη και Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.