Διακόπηκε  έπειτα από περίπου 2,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Από τις συνομιλίες αποχώρησε ο Πολ Τόμσεν προκειμένου να έχει επικοινωνίες με ανωτέρους του. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο κ. Τόμσεν επικοινώνησε και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα επαναληφθεί στις 15:00.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν φέρεται ως ο «αυστηρός» των διαπραγματεύσεων, ενώ διαλλακτικότεροι φέρονται ο Ματίας Μορς που εκπροσωπεί την Ε.Ε. και ο Κλάουζ Μαζούχ από την ΕΚΤ.
 
Στη σημερινή συνάντηση τίθενται επί τάπητος τα θέματα της κατάργησης των τριετιών, της μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και της περαιτέρω ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις το υπουργείο προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο θα ζητήσει να μη θιγούν.
 
Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.
 
Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.

Οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχουν στις 17:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ εξακολουθούν να αντιτίθενται στις περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης
 
Για άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό,τι της ζητηθεί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβητεί «το δεδομένο και ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών» αλλά είναι τόσο δεσμευμένη στην εφαρμογή του, δίνοντας την ευκαιρία στην τρόικα να έχει ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στόχος του μνημονίου δεν είναι η μείωση του δημόσιου χρέους αλλά η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους.