Αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών αφήνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, με αφορμή τα έργα στον Αστακό. Σε συνέντευξη του στα «Νέα» δηλώνει πως δεν γνώριζε για την επιστολή του υφυπουργού Σπ.Κουβέλη προς τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, ενώ ξεκαθαρίζει ότι για τις επενδύσεις, που θα προκύψουν στο μέλλον από το μνημόνιο συνεργασίας με το εμιράτο, την ευθύνη θα φέρει ο ίδιος.

Ads

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του κ. Κουβέλη, ο κ. Παμπούκης απαντά: «Όχι, δεν υπήρξε σχετική συνεννόηση. Ο Αστακός είναι µια µεγάλη ιδιωτική επένδυση. Μπορεί να πετύχει, µπορεί και όχι. Αυτό αφορά τα µέλη της κοινοπραξίας. Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της προβαίνοντας στις κατά νόµο αδειοδοτήσεις και µάλιστα σε σύντοµο χρόνο».

«Θυµίζω, πάντως, πως οι εξελίξεις στον Αστακό προηγήθηκαν του Μνηµονίου Συνεργασίας που υπογράψαµε µε το Κατάρ στη Νέα Υόρκη. Από εδώ και πέρα επί ενδεχόµενων επενδύσεων που θα προκύψουν από το Μνηµόνιο την κύρια ευθύνη εκ µέρους της κυβέρνησης φέρει ο υπογράφων, φυσικά µε τη συνεργασία και τη συνέργεια των συναδέλφων µου. Αποκλειστικός γνώµονας της πολιτικής µας είναι η διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας» προσθέτει.

Όσον αφορά στα έργα που θα γίνουν στο Ελληνικό, ο κ. Παμπούκης δηλώνει: «Όπως έχω δηλώσει όταν θα υπάρξει κάτι σοβαρό και συγκεκριµένο θα ανακοινωθεί τότε. Πάντως, ούτε όλο θα γίνει πάρκο ούτε όλο τσιµέντο και θα ανταποκρίνεται σε µία ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση που θα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο και προφανώς τους κατοίκους του. Και ως µοντέλο όλη την Ελλάδα. Το Ελληνικό είναι πολύ σηµαντικός σταθµός εκκίνησης της νέας Ελλάδας που κτίζουµε».

Ads

Ο κ. Παμπούκης προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει διαδικασία fast track 2, η οποία έχει ήδη πάρει τη µορφή µιας διυπουργικής επιτροπής την οποία συντονίζει ο αντιπρόεδρος Θ.Πάγκαλος και σε αυτή µετέχουν όλοι οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων.

Τέλος, διατυπώνει την άποψη ότι η Εξεταστική για την οικονοµία πρέπει να περιοριστεί στο θέµα της παραποίησης στοιχείων της περιόδου Καραµανλή υποστηρίζοντας ότι «κακώς ονοµάστηκε η Εξεταστική αυτή Εξεταστική για την οικονοµία, διότι είναι πηγή παρεξηγήσεων».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, τόνισε ότι με τον Χάρη Παμπούκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας δεν στρέφονταν εναντίον του. Υπογράμμισε δε, ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό πρόβλημα, ούτε παράκαμψη κανενός με την επιστολή σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο υπουργός για θέματα ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα, ήταν αυτοί που συνυπέγραψαν εκ μέρους Ελλάδας και Κατάρ το Μνημόνιο Κατανόησης (ΜOU), βάσει του οποίου υλοποιείται η συγκεκριμένη επένδυση, για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα ζήτημα. Ο κ. Κουβέλης είχε υπογράψει εκ μέρους της κυβέρνησης το Μάη του 2010 το μνημόνιο κατανόησης με το Κατάρ. Από κει και πέρα οι ξένες επενδύσεις προχωράνε πάντα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς» τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας «είναι άλλη η δουλειά που κάνει ο κ. Παμπούκης και άλλη αυτή του κ. Κουβέλη».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με «εξωθεσμικές όπως λένε υπουργοί της κυβέρνησης, δραστηριότητες του αδελφού του κ. Παπανδρέου, Ν. Παπανδρέου» αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θεσμούς και λειτουργεί με βάση αυτούς, «γι’ αυτό πηγαίνει καλά και η προσέλκυση των επενδύσεων, στο μέτρο του δυνατού».

Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις

Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο επιτάχυνσης των μεγάλων επενδύσεων (γνωστό και ως fast track) ενισχύουν τον αποφασιστικό ρόλο του υπουργού Επικρατείας και καθιστούν σχεδόν ανύπαρκτη την παρέμβαση της Βουλής, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία. Ακόμα, εμποδίζουν την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε θέματα περιβάλλοντος, αφήνουν απροστάτευτη σε απαλλοτριώσεις τη δημόσια δασική γη, επιτρέπουν σοβαρές πολεοδομικές και χωροταξικές παρεκκλίσεις και κάνουν τον αιγιαλό, τις ακτές και τον πυθμένα των θαλασσών «ξέφραγο αμπέλι» σε κάθε λογής συμφέροντα.

Για νομοσχέδιο που καθιερώνει «εξαιρετικές διαδικασίες» μίλησε στη Βουλή ο Χ. Παμπούκης, προαναγγέλλοντας ότι εφόσον ο θεσμός πετύχει, θα γίνει «κανόνας», στον οποίο θα ενταχθούν περισσότερες επενδύσεις (και όχι μόνο οι μεγάλες). Ωστόσο, οι 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κ.ά.) μιλούν ευθέως για «φωτογραφικές ρυθμίσεις», καθώς μέσα από εσκεμμένες ασάφειες ή υπερβολικές λεπτομέρειες δίδεται η εντύπωση ότι προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.