Αιχμές κατά της Αριστεράς άφησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, σχετικά με την κατάληψη της νομικής από τους μετανάστες, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο με στόχο «εκείνο το βράδυ στην Αθήνα ή και τα επόμενα να γίνει αίμα και άμμος».

Ads

Αναφερόμενη στο θέμα του ασύλου η υπουργός δήλωσε ότι «ήρθε η στιγμή τώρα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ριζοσπαστικό και μόνιμο τρόπο που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ». «Αυτό που χρειάζεται είναι ριζική αλλαγή του μοντέλου και στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, το οποίο πρέπει να είναι δημόσιο και αυτοδιοίκητο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος, ο οποίος έκανε και σχετική ερώτηση στην υπουργό, έκανε λόγο για ανάγκη «επίσπευσης των αποφάσεων για το άσυλο» τονίζοντας ότι «πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και όχι να παραπέμπονται για το μέλλον σε συνδυασμό με άλλες ενδεχόμενες αλλαγές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Θα πρέπει γρήγορα, αύριο αν είναι δυνατόν, να γίνει συζήτηση με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι ώριμες οι συνθήκες, η κοινωνία το ζητάει, ώστε τα ιδρύματα να μην καταλύονται με τέτοιο τρόπο», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ads

Ένταση επικράτησε και μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή και του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Νάκου. «Οι μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική δεν ήταν λαθρομετανάστες. Ήταν μετανάστες που σήμερα είναι παράνομοι, γιατί δεν μπόρεσαν λόγω κρίσης να μαζέψουν τα απαιτούμενα 150 ένσημα, αλλά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν νόμιμοι και πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Νάκου, περί αδράνειας του υπουργείου απέναντι στην κατάληψη.

«Γιατί δεν σταματήσατε την κατάληψη της Νομικής, όπως προσπαθήσατε να κάνετε με το υπουργείο Υγείας προχθές; Γιατί δεν εφαρμόσατε το νόμο για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών; Ο εισαγγελέας Εφετών, όμως, έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά μελών της επιτροπής αλληλεγγύης. Καταργείτε το νόμο που λέει πως ο λαθρομετανάστης υποχρεούται να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 30 ημερών; Μήπως θεσμοθετείτε έτσι τους ημι-νόμιμους μετανάστες;» ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η ερώτησή σας βρίθει ανακριβειών και αναληθών παραδοχών. Δεν μπορούμε να συγχέουμε τους λαθρομετανάστες με ανθρώπους που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενταγμένοι στις τοπικές αγορές εργασίας, και που σήμερα, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν άδεια παραμονής. Όσοι έχουν άδεια εργασίας, έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ. Δεν τους ρίχνουμε στα κρατητήρια, επειδή φέτος τους κτυπά η ανεργία και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα το χρόνο. Πόσο δε μάλλον, όταν η Πολιτεία βρίσκεται σε διάλογο για μείωση των απαιτουμένων ενσήμων, ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης της ΝΔ» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δεν το ξέρατε εσείς πως συνομιλούσατε μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Και δεν ντρέπεστε να έρχεστε σήμερα να εγκαλείτε την κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Τους μετανάστες που κατέφυγαν στη Νομική Σχολή τους ανέμενε η υφυπουργός Εργασίας και θα το θεωρούσα τουλάχιστον ανακόλουθο αν οι αστυνομικές αρχές τους παρεμπόδιζαν στο ταξίδι τους». πρόσθεσε ο υπουργός.

«Παρανομήσανε αυτοί ή δεν παρανομήσανε;» απάντησε ο Θανάσης Νάκος και πρόσθεσε πως «αν δεν θέλετε να παρανομούν και να κυκλοφορούν ελεύθερα στη μαύρη εργασία, αλλάξτε το νόμο για τις άδειες εργασίας και διαμονής. Βάλτε μια τρίτη κατηγορία, πως όσοι δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα 150 ένσημα, δεν πειράζει, ας δουλέψουν χωρίς καθόλου ένσημα».

«Όλες οι ιδέες που έχετε για την τροποποίηση του νόμου, είναι χρήσιμες – και έχετε τη δυνατότητα να τις εκφράσετε στον κ. Ραγκούση και την κ. Νταλάρα. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα: Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Τι θέλετε; Να μαζεύει η αστυνομία όλους αυτούς, επειδή δεν βρήκαν τα 150 ένσημα;» κατέληξε ο υπουργός.