Το μοναδικό Μουσείο Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στο νησί του Αϊ-Στράτη, παραμένει κλειστό εδώ και πέντε μήνες, καθώς όλο το προσωπικό – δηλαδή η μία και μοναδική υπάλληλός του – παραμένει απλήρωτο. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τη μετατροπή του Αι-Στράτη σε «πράσινο νησί», απ’ότι φαίνεται όμως έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια των περικοπών.

Ads

Η μοναδική υπάλληλος του μουσείου, που δούλευε επίσης ως φύλακας και συντηρήτρια, το κρατούσε ανοιχτό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 οπότε και έληξε η σύμβασή της. Από τότε το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει εγκρίνει τη δαπάνη για πρόσληψη νέας υπαλλήλου – παρά τα αιτήματα τον Νοέμβριο του 20110 και τον Ιανουάριο του 2011 απο την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Αι-Στράτη Χαράλαμπος Μακρής δήλωσε στην Ελευθεροτυπία πως «το Μουσείο Δημοκρατίας είναι κλειστό. Κι αυτό αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά και για την ίδια την δημοκρατία».

Τα πρώτα χρόνια της γερμανικής κατοχής το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως αναρρωτήριο όπου μέσα σ’αυτό είχαν πεθάνει πολλοί κομμουνιστές εξόριστοι απο απεργία πείνας.

Ads

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων είχε αναλάβει, το 2005, εργασίες για αναστήλωσή του καθώς το κτίριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές απ’ τον σεισμό του 1968. Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το 2008 αφού τελείωσαν οι απαραίτητες εργασίες. Το μόνο που μένει τώρα είναι να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.