Τον δρόμο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων φαίνεται πως ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι αγρότες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με συνδικαλιστές στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης (13.02).

Ads

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι, με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, να δηλώνει πως δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Σήμερα φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» είπε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Παναγής, σημειώνοντας ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός.

Ads

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών ενημερώνουν τους αγρότες, για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, με το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης(13/2) ενημέρωση των αγροτών, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννη Κουκούτση να αναφέρει σύμφωνα με το onlarissa.gr πως αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση όπου και θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση.

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά. Η μετέπειτα πορεία των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί σε συγκέντρωση, που θα λάβει χώρα αύριο, το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στο μπλόκο.

«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό. Ο αγώνας συνεχίζεται. Σήμερα το απόγευμα θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους στο μπλόκο για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για τα όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, ώστε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα να πάρουμε αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα» δήλωσε νωρίτερα στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Όπως τόνισε ο κ. Τζέλλας οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, το βράδυ της Τρίτης, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Παύλος Μαρινάκης: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση διά στόματος του Παύλου Μαρινάκη διαμήνυε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν οι αγρότες επιμένουν πως υπάρχουν πολλά κενά και συνεδριάζουν εκ νέου ώστε να αποφασίσουν τη μορφή θα λάβουν οι κινητοποιήσεις τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega τόνισε πως ήταν «πολύ συγκροτημένος ο τρόπος που υποβλήθηκαν τα αιτήματα» των αγροτών και συμπλήρωσε πως ήταν «στοχευμένη η απάντηση του πρωθυπουργού».

Τόνισε πως η κυβέρνηση «δίνει ρεύμα για δύο χρόνια στους αγρότες στα όρια του κόστους για όσους δεν έχουν χρέη». Εξήγησε πως είναι σημαντικό ότι «δεν λαμβάνονται χρήματα από τον προϋπολογισμό. Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός».

Τόνισε ακόμα πως θα υπάρξει «ρύθμιση όλων των χρεών σε βάθος δεκαετίας χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους».

Έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικό διάλογο» και τόνισε ότι «οι αγρότες αναγνώρισαν όσα έχουν γίνει».

Ως προς το αν θα τερματιστούν τα μπλόκα ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω την απόφασή τους. Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις».

Σημείωσε επίσης πως «εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά όρια της κυβέρνησης» και εξήγησε πως «Ηταν μία συνολική πρόταση. Δεν ήταν μέτρα πρόσκαιρα και προσωρινά».

Τέλος, αποκάλυψε πως θα γίνει «μία ακόμα συνάντηση για τα θέματα της Θεσσαλίας».