Εν αναμονή αποφάσεων βρίσκονται οι αγρότες που έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους στην παλιά εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας έξω από την Λάρισα. Την ίδια στάση τηρούν και οι αγρότες της Φθιώτιδας, που συγκεντρώνονται έξω από την Λαμία. Και στις δυο περιοχές η αστυνομική παρουσία είναι έντονη. Οι αγρότες αναμένουν την απόφαση των σωματείων τους για το αν θα προχωρήσουν σε μπλόκα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουν οι συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς.  Τα αιτήματα που έχουν είναι οικονομικής φύσεως, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει ότι από τα μέτρα του νέου Μνημονίου  θα σημειωθούν απώλειες στα εισοδήματα των αγροτών της τάξης των 2 δις ευρώ  μέσα στο 2013.

Ads

 
Αντιπροσωπείες των σωματείων είχαν σήμερα συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ χθες είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσαν στους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα θέσουν τα αιτήματά τους στην επόμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι αγρότες δεν είναι επαίτες» και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην Βουλή. 
 
Τι ζητάνε
 
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που απορρέουν από το Μνημόνιο 3 στο εισόδημά τους, και ζητούν μείωση φορολογίας και οικονομικές διευκολύνσεις για να αντεπεξέλθουν στις αγροτικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. «Δεν είμαστε σε θέση πλέον να καλλιεργούμε», λένε.
 

Συγκεκριμένα, τα αιτήματά τους είναι τα εξής:
 
• Όχι στην μείωση επιστροφής του ΦΠΑ
• Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%
• Αφορολόγητο πετρέλαιο
• Άτοκα δάνεια για τους οικονομικά ασθενείς αγρότες
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα
• Δηλώνουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών
• Συνταξιοδοτικά και φορολογικά ζητήματα
• Αντιδρούν με τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις των προϊόντων μέσω της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) για το διάστημα 2014 – 2020
• Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ
• Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου

 
Απώλειες 2 δισ. ευρώ
 
Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) αναφέρει ότι τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση σχετικά με την αγροτική παραγωγή θα φέρουν ως αποτέλεσμα απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα εισοδήματα των αγροτών.
 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ υπολογίζει ότι οι απώλειες στα εισοδήματα θα προέλθουν από την «αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 673 εκατ. ευρώ, την αύξηση των εισφορών ΟΓΑ ύψους 90 εκατ. ευρώ, τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες ύψους 152 εκατ. ευρώ, τη μείωση ενίσχυσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ύψους 130 εκατ. ευρώ και τη μείωση των ειδικών προγραμμάτων για τη γεωργία ύψους 25 εκατ. ευρώ».
 
 «Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία ενώ συμπληρώνει πως «το κυβερνητικό έργο για τον αγροτικό τομέα στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας».
 
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, μιλώντας στο tvxs.gr δηλώνει ότι η Συνομοσπονδία εκτιμά πως η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες θα ανέρχεται στο ύψος των 1,9 δισ. ευρώ μόλις μέσα στο 2013. «Αυτό το ποσό σχεδόν είναι ίσο με τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες και στην ουσία καταργούνται έτσι», εξηγεί.
 
Φορολογικός νόμος
 
Επιπλέον, ο κ. Τσιφόρος αναφέρει πως υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισ. ευρώ σε απώλειες θα προέρχονται από τον φορολογικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα, αυτά χάνονται από την επιβολή φόρου 13% στους αγρότες, την επιβολή φόρου στα έσοδα από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, από όπου θα αφαιρεθούν περί τα 45 εκατ. ευρώ, την επιβολή φόρου με συντελεστή 26% στις συναλλαγές των αγροτικών συνεταιρισμών, τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, από όπου επίσης θα χαθούν περί τα 40 εκατ. ευρώ, αλλά και με την επικείμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκμεταλλεύσεων. «Πρόκειται περί μιας σύλληψης που δεν ταυτίζεται με καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση παγκοσμίως. Η Ελλάδα θα πρωτοτυπήσει», σχολιάζει ο ίδιος ειρωνικά.
 
«Εάν η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην αγροτική παραγωγή που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Εάν, όμως, της αφαιρέσει 2 δις ευρώ θα πάψει να είναι πυλώνας», προσθέτει, αναφέροντας, βέβαια, ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στο θέμα.
 
Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Τσιφόρος υπογραμμίζει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν υποστηρίζει το κλείσιμο των δρόμων και τα μπλόκα. «Εμείς ακούμε τα προβλήματα, τα καταγράφουμε και προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε το δίκαιο των αιτημάτων», εξηγεί.
 
Μπλόκα και κινητοποιήσεις
 
Σήμερα το μεσημέρι, οι αγρότες της Θεσσαλίας έκλεισαν το ρεύμα της Εθνικής Οδού από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση για ένα τέταρτο της ώρας.
 
Ο Χαρίλαος Αρχοντής, αγρότης από την Λάρισα, δηλώνει στο tvxs.gr ότι «έτσι δώσαμε μια απάντηση στον κ. Δένδια και την κυβέρνηση με την διεκδίκηση του συνταγματικού μας δικαιώματος να διαδηλώσουμε, πραγματοποιώντας στην ΠΑΘΕ γενική συνέλευση».
 
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή για τις αγροτικές οικογένειες.
 
«Απαιτούμε άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές, και φτηνό ρεύμα για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις αγροτικές μας εργασίες», τονίζει ο κ. Αρχοντής παρουσιάζοντας τα κύρια αιτήματα των αγροτών.
 
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει ακριβώς αυτά που λένε οι μνημονιακές επιταγές, οι δανειακές συμβάσεις και η ΚΑΠ. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους αγρότες και όλoυς τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν μαζί μας γιατί πρόκειται για κοινό αγώνα», δηλώνει ο ίδιος.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφερόμενοι στο θέμα των κινητοποιήσεων επισημαίνουν  ότι «στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, για ισότιμη πρόσβαση τους σε πόρους, γνώσεις,τεχνικές συμβουλές και εγγυήσεις, ώστε να επιβιώσουν οικονομικά σε εποχή κρίσης. Εκτιμούμε ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά τα μεταφέρει σε άλλους κλάδους που εξ ίσου απειλούνται με κατάρρευση. Η κοινωνική ένταση, από πρακτικές που η μια κοινωνική ομάδα στρέφεται εναντίον άλλων, δεν οδηγεί πουθενά».
 
Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζουν ότι το να είναι κάποιος επαγγελματίας αγρότης και ειδικότερα νέος γεωργός στη χώρα σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με πολλές οικολογικές παραμέτρους που «κι αυτή η κυβέρνηση αγνοεί, με επικίνδυνες συνέπειες για την παραγωγική μας βάση». «Μια κατάσταση προβληματική, που η πολιτική εκμετάλλευση από την όποια πολιτική δύναμη, δεν προσφέρει καμιά λύση», συμπληρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. 

Ads