Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, στη Νίκαια της Λάρισας.

Ads

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δε μπορεί να υπάρχει συζήτηση, «υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων». Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ενιαία αιτήματα, ούτε κοινή εκπροσώπηση των αγροτών, ο οποίοι πάντως θεωρούν πως η κυβέρνηση τους δίνει «ψίχουλα».

Στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με την αγωνιστική διάθεση να παραμένει.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ότι στη Θεσσαλία έχει ήδη δοθεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα έρθουν κι άλλα χρήματα καθώς και ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως τις 30 Ιουνίου σε όλο τους το εύρος. Οι αγρότες βέβαια υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι πολύ πιεστικό και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα.

Ads

Επίσης, για την πρώτη αρωγή που αυξάνεται από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ, η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη, λένε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θεωρώντας ότι έτσι κι αλλιώς όμως, αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες μετά από τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

«Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες κι αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.