Τα φώτα σήμερα είναι στραμμένα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν τους ικανοποιούν.

Ads

Η επιτροπή των αγροτών που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό θα αποτελείται από έξι μέλη τους από την Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, έναν από την Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, οι αγρότες συνέχισαν τη Δευτέρα (12/2) τις κινητοποιήσεις τους, με διαδηλωτές από τα Τρίκαλα με τουλάχιστον 200 τρακτέρ να κάνουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλη.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του «Δέλτα» Καλαμπάκας και στη συνέχεια κορνάροντας μέσω της οδού Στρατηγού Σαράφη, κατέκλυσαν το κέντρο των Τρικάλων.

Ads

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν και οι αγρότες στην πόλη των Φαρσάλων και του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας.

https://youtu.be/TEPzIKiGGU0?si=P8FiikTdS8y6yPMg

Καλούνται «όλοι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, φορείς αλλά και απλοί πολίτες της επαρχίας να παρευρεθούν και να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα που βάζουν οι αγρότες για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα».

Περίπου 100 τρακτέρ έκαναν είσοδο στην πόλη διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο έως την πλατεία με παρατεταμένα κορναρίσματα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι αγρότες έχυσαν γάλα στην κεντρική πλατεία και έριξαν άχυρα στέλνοντας και ένα μήνυμα ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες του Πολυκάστρου στο Κιλκίς με σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες. Οι αγρότες έφτασαν μέχρι ένα σημείο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων πολύ πριν το τελωνείο ωστόσο, συνάντησαν μπλόκο της αστυνομίας. Στη συνέχεια, έκαναν αναστροφή με τα τρακτέρ τους και έφυγαν μέσα από τα χωράφια.

Την ίδια ώρα, ρίχνοντας μπάλες με άχυρα, βάζοντας φωτιές και πετώντας λάστιχα στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, συνέχισαν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από το μπλόκο των Κοίλων.

Παράλληλα, αγρότες από τα Ιωάννινα συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους έξω από το κτήριο της Εφορίας επί της οδού Δόμπολης.

https://youtu.be/_-M2mYbclbY?si=SdPa2xHui2wKjr-c

Επίσης, στο μπλόκο των Μαλγάρων υπήρξε συμβολικός αποκλεισμός. Επιπλέον, οι αγρότες προχώρησαν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες / «Ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους»

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες απέστειλαν την Τετάρτη στο Μαξίμου υπόμνημα 9 σημείων με τα αιτήματά τους και παράρτημα με τα αιτήματα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Οι αγρότες με το υπόμνημά τους ζητούν:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

  • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.