Σε επίδειξη δύναμης ενόψει του ραντεβού με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη προχώρησαν οι αγρότες την Παρασκευή, με δύο μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα και Λάρισα, ενώ συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις των μπλόλων σε όλη τη χώρα.

Ads

Τα τρακτέρ ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα από το μπλόκο στον Ε65 και έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου ήδη είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να τα υποδεχθεί.

https://youtu.be/Zh8_k9fJG7k?feature=shared

Η πόλη ουσιαστικά είχε «κατακλυστεί» από τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το «παρών» έδωσαν μισθωτοί, επαγγελματίες, νεολαία, σε μια συμβολική απάντηση στην τακτική «κοινωνικού αυτοματισμού» της κυβέρνησης.

Ads

https://youtu.be/ZqFWcdHdBXg?feature=shared

Το ίδιο μοτίβο έλαβε χώρα και στην Λάρισα, όπου, επίσης στις 6 το απόγευμα, τα τρακτέρ ξεκίνησαν από το Μπλόκο του Πλατυκάμπου με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία.

Διέσχισαν την πόλη, με κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες και παρατάχθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου παρέμειναν όλο το βράδυ.

https://youtu.be/6A1cNBQ-7jw?feature=shared

Αντίστοιχα, την Παρασκευή, σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Πορταριάς προχώρησαν οι αγρότες της Χαλκιδικής.

Νωρίτερα, αγρότες απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Νίκης όπου έκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο, προκειμένου να μην περάσουν τα εμπορεύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής.

Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς μέχρι την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών κλείδωσε για την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

Η συνολική εκπροσώπηση θα είναι από 15 ανθρώπους και συγκεκριμένα: έξι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι το Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο.

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

«Περιμένουμε τις απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να δώσει βάση σε αυτά που λέμε, να καταλάβει ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και χρήζουν άμεσης απάντησης» τόνισε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Γουγούτης.

Το βράδυ του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

«Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημείωσε ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας».