Ads

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη  κατά την έναρξη της συζήτησης για το νέο μνημόνιο στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό πως εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία και «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει», ενώ, επιπλέον, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ο κ. Βενιζέλος, φανερά εκνευρισμένος και χτυπώντας το χέρι στο έδρανο, του απάντησε: «Πείτε καθαρά τη θέση σας ότι “δεν θέλω η χώρα να πάρει τα λεφτά, θέλω να οδηγηθεί στην πτώχευση”. Είστε εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της Ελλάδας της πτώχευσης και της Ελλάδας της ταπείνωσης και της εξαθλίωσης. Εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας και δεν θα κρυφτείτε πίσω από νομοτεχνικά τερτίπια ευτελούς χαρακτήρα. Να πείτε την θέση σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου. Είναι θράσος κοινοβουλευτικό να μιλάτε για πραξικόπημα».

Ads

«Θα μας κλείσετε και φυλακή;», ακούστηκε να λέει ο κ. Λαφαζάνης, ενώ ο κ. Βενιζέλος του απάντησε: «Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή. Ευτυχώς, δεν έχετε την εξουσία. Να ζητήσετε συγγνώμη! Τελείωσε η πλάκα! Παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε και την ελευθερία του λόγου εδώ μέσα», αντέδρασε ο κ. Λαφαζάνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε  να ζητήσει συγνώμη και πρόσθεσε: «Χάσατε την ψυχραιμία σας γιατί δεν είπατε ούτε ένα επιχείρημα. Παραφέρεστε».

«Δεν θα κάνετε πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος και εγκάλεσε την πρόεδρο της επιτροπής κυρία Βάσω Παπανδρέου επειδή δεν ανακάλεσε στην τάξη τον κ. Λαφαζάνη όταν μίλησε για «μείζον πραξικόπημα».