Το εύρημα ότι φταίει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό δεκάδων κυβερνητικών στελεχών δεν πείθει. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Η κοινή λογική δείχνει ότι μαγειρεύτηκε σε πολιτικά γραφεία η λίστα των 45 που μετά έγιναν 66 για να καταλήξουν 126 – και ποιος ξέρει στους πόσους θα έφτανε αν δεν υπήρχε τόση κατακραυγή.

Ads

Επειδή είναι μέρες προετοιμασίας ανασχηματισμού το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών γίνεται άγριο, γιατί όποιος πάρει τον μουτζούρη μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Το βασικό debate είναι μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Υγείας. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πολλοί θα ήθελαν να τα φορτώσουν στον Βασίλη Κικίλια, ειδικά για την πρόκληση της περιφρόνησης των υγειονομικών στο νοσοκομείο “Σωτηρία” προκειμένου να εμβολιαστούν οι “προύχουντες”. Ομως δεν είναι εύκολο γιατί αυτοί που έσπευσαν να πάρουν σειρά δεν επελέγησαν από τον υπουργό Υγείας.

Σίγουρα θα την πληρώσουν διοικητές νοσοκομείων. Το έδαφος προετοιμάζεται ήδη με διαρροές για προγραμματισμένη αξιολόγηση των διοικήσεων. Αλλά αρκεί αυτό;

Ads

Βουλευτές της ΝΔ, ειδικά οι ανυπόμονοι να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, είναι στα κάγκελα και θέτουν στο παρασκήνιο ζήτημα καταλογισμού ευθυνών. Για παράδειγμα συνυποψήφιοι της υφυπουργού ψυχικής υγείας Ζωής Ράπτη στο βόρειο τομέα της Β Αθήνας έχουν ενοχληθεί από τη selfie του εμβολιασμού της στο νοσοκομείο Πάτρας και εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Αλλοι τα βάζουν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι η σύζυγός του Πόπη Καλαϊτζή είναι νοσοκομειακός γιατρός αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό και επομένως κακώς προηγήθηκε.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που ήταν ο πρώτος που φωτογραφήθηκε με το μανίκι σηκωμένο δίνοντας το κακό παράδειγμα και εκθέτοντας τον πρωθυπουργό που εμφανίζεται εκ των υστέρων αιφνιδιασμένος και έξαλλος.

Ο Στ. Πέτσας δύσκολα θα μείνει στη θέση του. Μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον θα φύγει. Αντίθετα, φαίνεται πως δεν θα καταπιεί το κύμα τον άλλο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο ο οποίος εμβολιάστηκε αλλά πιο σεμνά, χωρίς ταρατατζούμ, και ενώ πιθανολογείται ότι ήταν βασικός συντελεστής στη διαμόρφωση της λίστας.

Κερδισμένη η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην οποία ανατέθηκε να ανακοινώσει την απαγόρευση των περαιτέρω χαριστικών εμβολιασμών με εντολή πρωθυπουργού. Η ίδια, άλλωστε, πήρε πάνω της τις διαρροές για τις φωνές που έβαλε ο πρωθυπουργός και ακούστηκαν μέχρι έξω από τα Μαξίμου ταράζοντας, ενδεχομένως, τις νερατζιές.