Περίπου 300 ορειβάτες, φίλοι της φύσης και μέλη συλλογικοτήτων έκαναν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου συμβολική ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, την Καράβα (2184μ) διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή.

Ads

Σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ακόμη και πάνω στο τριγωνομετρικό της κορυφής και η εγκατάσταση όλου του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει την ισοπέδωση της και την μείωση του ύψους της κατά 15 μέτρα.

Ο δρόμος πρόσβασης που θα ανοιχτεί θα περνά δίπλα από την αλπική λίμνη της Καράβας, τη νοτιότερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα.

Όλοι οι ομιλητές στην συγκέντρωση που έγινε στην κορυφή τόνισαν ότι δεν πρόκειται για συλλήβδην απόρριψη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως εντέχνως παρουσιάζεται, αλλά για εναντίωση σε ανεξέλεγκτες και καταστροφικές για το ορεινό περιβάλλον χωροθετήσεις πέρα από κάθε λογική, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Ads

Προανήγγειλαν επίσης την συνέχιση του αγώνα για την προστασία της ορεινής φύσης με κάθε νόμιμο μέσο. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία των περιοχών Νατούρα.

Την αντίθεσή του στα Φαραωνικά, όπως τα χαρακτήρισε, έργα εξέφρασε πριν την ανάβαση και ο Δήμος Πλαστήρα στον οποίο υπάγεται η Καράβα.

Στη συμβολική ανάβαση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι ορειβατικοί σύλλογοι ΕΟΣ Καρδίτσας, Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, ΕΟΣ Κατερίνης, ορειβατικοί σύλλογοι των Αγράφων και μεμονωμένοι πεζοπόροι από όλη την Ελλάδα. Ακόμα, το Δίκτυο πολιτών για την προστασία των Αγράφων και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

image