Eνώ οι κάτοικοι του Γαλατσίου αγωνίζονται να σώσουν το πάρκο της οδού Ηνιόχου, ο Δήμος περνάει στην αντεπίθεση, αποφασίζοντας να μετατρέψει σε πάρκινγκ… άλλο ένα πάρκο, αυτό της οδού Λυσίου. Τον κλεφτοπόλεμο των κατοίκων με το Δήμο περιγράφει στο tvxs η κα.Κατερίνα Αρβανιτάκη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη διάσωση των δύο πάρκων.

Ads

Σχεδόν μία δεκαετία διαρκεί ο αγώνας των κατοίκων του Γαλατσίου για τη διάσωση του πάρκου στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Ηνιόχου. «Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο με λίγα δέντρα, τον οποίο ο Δήμος έχει αφήσει στο έλεος της τύχης του, χωρίς να το φροντίζει στο ελάχιστο. Να φανταστείτε ότι οι πολίτες… ποτίζουν τα δέντρα, κλαδεύουν τα αγριόχορτα και μαζεύουν τα σκουπίδια!» καταγγέλλει στο tvxs η κα.Αρβανιτάκη. «Αυτή η πρακτική έχει φυσικά ως σκοπό να καταντήσει το πάρκο σκουπιδότοπος, ώστε ο δήμαρχος να έχει δικαιολογία για να το μετατρέψει σε πάρκινγκ», προσθέτει.

Πράγματι, το 2005 ο τότε Δήμαρχος, κ.Τούντας, αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει το εν λόγω πάρκο, και να το παραχωρήσει σε ιδιώτη, προκειμένου αυτός να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στον ίδιο χώρο. Μια απόφαση που εκ πρώτης όψεως φάνηκε ορθή, είχε ωστόσο διαφορετικές προεκτάσεις: «Κατά πρώτο λόγο, ανακαλύψαμε ότι οι αρχικές υποσχέσεις για αναφύτευση όλων των δέντρων και μετατροπή του χώρου σε πράσινο, δεν έμελλε να τηρηθούν. Ο Δήμος σχεδίαζε στην πραγματικότητα να μετατρέψει το πάρκο σε πλακόστρωτο, και να προσθέσει ορισμένα δέντρα για διακόσμηση», σχολιάζει η κα.Αρβανιτάκη.

Σκοπός η προσέλκυση των εργολάβων

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Κατοίκων έκανε άλλη μια ανακάλυψη: ο Δήμος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να πείσει τις ιδιωτικές εργολαβικές εταιρίες να αναλάβουν ένα τόσο μικρό έργο, με μικρή απόδοση κέρδους. «Ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος διαπραγματευόταν με τους ιδιώτες την παραχώρηση «ανταλλαγμάτων», όπως την κατασκευή αναψυκτήριου στο χώρο του πάρκου, την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου ή άλλου οικοδομήματος, ώστε το συνολικό έργο να αποβεί κερδοφόρο», συνεχίζει η κα.Αρβανιτάκη.

Ads

Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. «Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα, από κινητοποιήσεις, υπομνήματα και συλλογή υπογραφών, μέχρι πορείες, ακτιβιστικές δενδροφυτεύσεις και… περιφρούρηση του πάρκου από τους πολίτες», θυμάται η κα.Αρβανιτάκη. «Μπορούμε να πούμε ότι ο πρώην δήμαρχος, κ.Τούντας, έχασε τις εκλογές ακριβώς εξαιτίας της αντίδρασής μας στην τσιμεντοποίηση του πάρκου», σχολιάζει η κα.Αρβανιτάκη.

«Νέο πάρκο έβαλαν στο μάτι»

Τη λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος, εφηύρε ο νέος δήμαρχος: Για να κάνει το έργο πιο ελκυστικό για τους εργολάβους, αποφάσισε να κατασκευάσει άλλο ένα πάρκινγκ, στο πάρκο της οδού Λυσίου! «Το πάρκο στην οδό Λυσίου, μάλιστα, δεν έχει καταντήσει σκουπιδότοπος, όπως αυτό της οδού Ηνιόχου, αλλά έχει πραγματική χρήση ως πάρκο. Αποτελεί σημαντικό χώρο πρασίνου, έχει δύο γήπεδα μπάσκετ και χώρο αναψυχής όπου παίζουν παιδιά», σημειώνει η κ.Αρβανιτάκη.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση, με δύο πάρκα-μέτωπα αυτή τη φορά. «Καταγγέλλουμε το γεγονός στα Μέσα Ενημέρωσης, οργανώνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σχεδιάζουμε να κινηθούμε δικαστικά. Το Γαλάτσι έχει ελάχιστα πάρκα, και δεν μας περισσεύει ούτε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους», καταλήγει η κα.Αρβανιτάκη, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημότες να συνδράμουν την Επιτροπή Κατοίκων στον αγώνα της.