Αγωνία επικρατεί στον διεθνή Τύπο για τις επόμενες μέρες της Ελλάδας μετά και το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες. ΤΑ διεθνή μέσα έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν άσχημες εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ρίσκα, μικροπολιτικές τακτικές αλλά και τρομοκρατημένους πολίτες.

Ads

Le Monde: Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές

«Οι συναντήσεις που παρουσιάστηκαν ως “τελευταία ευκαιρία” ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, στις Βρυξέλλες, τελικά, δεν οδήγησαν στη συμφωνία» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εφημερίδας «Le Monde» και επισημαίνει την κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα.

«O Τσίπρας  βρίσκεται σε  μια πολύ δύσκολη θέση: ο ίδιος καλείται να εγκρίνει μια συμφωνία που εξακολουθεί να μοιάζει με ένα νέο σχέδιο λιτότητας, ενώ η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του πιέζει  για  σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Αλλά οι Έλληνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ζητούν τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ads

«Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι Τσίπρας ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αλλά ξέρουν ήδη , κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ αργά για την καταβολή των χρημάτων προς την Ελλάδα πριν τις 30 Ιουνίου μπορεί να απελευθερωθεί. Θα πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από διάφορα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής», συνεχίζει.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές», συμπεραίνει η Le Monde.

Le Figaro: Ο μοναδικός ηγέτης στην ευρωζώνη που παίρνει το ρίσκο της χρεοκοπίας

Τις μέρες που η Ελλάδα μετράει ανάποδα για τη χρεοκοπία μετρά η γαλλική Le Figaro, σχολιάζοντας το χθεσινό αδιέξοδο στις συζητήσεις Ελλάδας – Ευρώπης στις Βρυξέλλλες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ζητά επειγόντως χρήματα από το εξωτερικό, αναβάλλοντας για αργότερα τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις στον αντίποδα των προεκλογικών του υποσχέσεων» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν Ζακ Μεβέλ.

«Ωστόσο μέσα στη ζώνη του ευρώ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα αυτός που στην κόψη του ξυραφιού παίρνει τα πιο πολλά ρίσκα: αυτό της χρεοκοπίας» και υποστηρίζει ότι «η πτώχευση του κράτους εξ ίσου επικίνδυνη για τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων όσο και για την υπόλοιπη ΕΕ».

Bloomberg: Οι Ελληνες έχουν κουραστεί με τη μικροπολιτική του Τσίπρα

Τρομοκρατημένους παρουσιάζει τους Έλληνες το Bloomberg και κουρασμένους με την πολιτική Τσίπρα. Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η μερίδα των Ελλήνων που ζητούν συμφωνία εδώ και τώρα, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύει η παρουσία της χώρας στο ευρώ. Σημειώνει,επίσης πως στο μεταξύ οι περισσότεροι έχουν σηκώσει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα κρύβουν κάτω από στρώματα, ενώ σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση (σε δείγμα 1000 ατόμων), η πλειοψηφία έδειξε δυσαρεστημένη με τις τακτικές της κυβέρνησης και το 77% ζήτησε από τον Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Ένας 23χρονος Έλληνας που μιλάει στο πρακτορείο λέει: «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Ο Τσίπρας είπε το ένα και τώρα κάνει το άλλο».