Η «Επιτροπή θέσεων και διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση τη Δευτέρα για να εκλέξει συντονιστικό όργανο που θα προγραμματίσει εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια και συναντήσεις με προσωπικότητες του χώρου όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ads

Η βασική αποστολή της είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων που θα αποτυπώνουν τα σημεία σύγκλισης ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ και σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων. Από αυτές τις θέσεις θα φανεί προς τα πού θα κοιτάζει ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί, όπως επιδιώκει το Ποτάμι, ή η διευρυμένη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθεια δεν μετέχει το ΚΙΔΗΣΟ αφού ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην ανάγκη ενός διαλόγου κορυφής αλλά η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης το αποφεύγουν, ενώ του έχουν παραχωρήσει (χωρίς ανταπόκριση για την ώρα) δυο θέσεις σε δικά του στελέχη ώστε να αποκτήσει η Επιτροπή 31 από 29 μέλη που έχει σήμερα.

Αν δει κανείς τα ονόματα ένα προς ένα θα διαπιστώσει ότι απουσιάζουν βουλευτές και πρώην υπουργοί, τα περισσότερα πρόσωπα έχουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα και δεν έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι τώρα στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Η μία ανάγνωση λέει ότι αυτό έγινε για λόγους κάθαρσης από τους βαρώνους και τα καπετανάτα, η άλλη αναφέρεται σε σκόπιμη υποβάθμιση ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αυτονόμησης και υπέρβασης των αρχηγικών σχεδιασμών.

Ads

Σε πρώτο επίπεδο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι οργανώνουν την εκλογική συνεργασία τους. Σε δεύτερο επίπεδο ισχύει ότι ο Στ. Θεοδωράκης απορρίπτει την “ομοσπονδία κομμάτων” ενώ τα στελέχη του κόμματός του ξέρουν πως σε μια τέτοια περίπτωση το πολύ να προκύψουν για το Ποτάμι δυο εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης plus. Πολλά θα κριθούν από το χρόνο των εκλογών τις οποίες απεύχονται τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Σεβαστουπόλεως. Αλλωστε αρκετοί στο Ποτάμι αισθάνονται μεγάλη οικειότητα με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του δεν κρύβει τη συμπάθεια και τις προσδοκίες του για συνάντηση με την φιλική πολιτική δύναμη.

Διλήμματα και εκκρεμότητες

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητούν νέα κυβέρνηση από την ίδια βουλή με συμμετοχή και της ΝΔ, κάτι που έχει αποκλείσει ο Κ. Μητσοτάκης. Επομένως ζητούν κάτι αδύνατο και μένει να φανεί τι θα κάνουν στις κρίσιμες ψηφοφορίες αν τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης. Η παρότρυνση που δέχονται από τους ευρωσοσιαλιστές για στήριξη της κυβέρνησης είναι διαρκής και προφανώς ενοχλητική για τους ίδιους που βλέπουν τους δεσμούς του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Σουλτς να ενισχύονται σταθερά.

Ενα θέμα για τα κόμματα του μεσαίου χώρου είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με άνοιγμα στο κέντρο.

Τη Δευτέρα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την σοσιαλδημοκρατία είναι πολύ ενοχλητική για το ΠΑΣΟΚ, λιγότερο για το Ποτάμι, ενώ μπερδεύει την κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς.