Αγωνία και οργή για εκατοντάδες Έλληνες που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Στάνστεντ του Λονδίνου περιμένοντας να επαναπατριστούν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκονται φοιτητές αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά. Όπως λένε, η πρεσβεία τους έχει ξεχάσει, ενώ οι πτήσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη και δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το αν θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα και πότε. 

Ads

Φοιτητής από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ ανέφερε στον Alpha ότι εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 200 Έλληνες ανάμεσά τους και παιδιά. Υποστήριξε μάλιστα ότι ενώ ειδοποιήθηκαν από συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία πως η πτήση τους για επιστροφή στην Ελλάδα θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης 24/3, αυτή ακυρώθηκε. Στο μεταξύ έχουν ενημερωθεί ότι θα κλείσει το αεροδρόμιο που βρίσκονται, και ακόμα δεν υπάρχει μέριμνα γι αυτούς. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι επί 48 ώρες χωρίς φαγητό, ενώ τόνισε ότι «η πρεσβεία μας έχει ξεχάσει. Ο πρέσβης εδώ και δυο ημέρες είναι απών». 

Μιλώντας στο OPEN TV ο πατέρας εγκλωβισμένης φοιτήτριας αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. «Η κόρη μου έχει ξενοικιάσει πλέον το σπίτι, το πανεπιστήμιο έκλεισε και επιστρέφει στην Ελλάδα για την πτυχιακή της». Ο πατέρας εξηγεί πως η φοιτήτρια μένει στο αεροδρόμιο έχοντας μόνο μια βαλίτσα και ένα μπουφάν.

«Βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας καθώς όσοι Έλληνες μένουν στο αεροδρόμιο είναι εκτεθειμένοι τόσο στον κορονοϊό όσο και σε άλλους κινδύνους. «Της στείλαμε 1.000 ευρώ γιατί μια πτήση μετά την άλλη ακυρωνόταν». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι από το υπουργείο υπάρχει διάθεση όλα αυτά τα άτομα να επιστρέψουν όμως μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Φοιτήτρια που βρίσκεται εγκλωβισμένη για τέταρτη ημέρα περιγράφει την δραματική κατάσταση που βιώνει. Όπως εξηγεί, πτήσεις για Ελλάδα δεν υπάρχουν ενώ το προξενείο προθυμοποιήθηκε να τους βρει δωμάτιο για ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Λονδίνου αλλά θα έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι τη μεταφορά, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν. Εκτός αυτού το ξενοδοχείο είναι πολύ μακριά από το αεροδρόμιο και αν πάνε εκεί υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν, χωρίς οι ίδιοι να έχουν λεφτά για να νοικιάσουν κατόπιν δωμάτια. «Κοιμόμαστε στο πάτωμα και τρώμε με τα τελευταία χρήματα που μας έχουν μείνει από περίπτερο, γιατί τα περίπτερα είναι τα μόνα ανοιχτά».

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κοινοποίησε επιστολή – καταγγελία που έλαβε από μια Ελληνίδα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο Στάνστεντ. Η νεαρή γυναίκα αναφέρει ότι οι εγκλωβισμένοι εκεί δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις τους.

Ads

«Οι πτήσεις ακυρώθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης και ήταν οι τελευταίες πτήσεις που θα πετούσαν μετά την απαγόρευση των πτήσεων. Επικοινώνησα στις 24-3-2020 με το υπουργείο Εξωτερικών και το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και με προέτρεψαν να επιλέξω τη συγκεκριμένη πτήση μιας και δεν υπήρχε ακόμα το πλάνο των πτήσεων επαναπατρισμού. Εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις μας. Έχουμε εξαντληθεί, εν μέσω πανδημίας, είμαστε απόλυτα εκτεθειμένοι σε έναν άμεσο κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Η πρεσβεία ήταν απόλυτα απούσα σε όλο αυτό και όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε κανένα σημείο επαφής. Οι άνθρωποι που είμαστε εδώ είναι άνθρωποι που παράτησαν τα σπίτια τους, έχασαν τις δουλειές τους και βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του επαναπατρισμού μας ενώ μας εξέθεσαν οι ίδιοι σε άμεσο κίνδυνο. […] Μένουμε κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε ένα αεροδρόμιο, εν μέσω lockdown. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά και στα πλαίσια της αβεβαιότητας που μας έχουν δημιουργήσει κάνεις δεν έχει τη διάθεση να ψάξει κάποια άλλη λύση, καθώς όλοι νιώθουμε ότι θα μας αφήσουν στο έλεος μας. Απαιτούμε να βρεθεί ένας τρόπος να επαναπατριστούμε», σημειώνει και καταλήγει:

«Μας ζητάνε συνεχώς χρόνο για να προγραμματισουν τις πτήσεις, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Νιώθουμε ότι απλά μας κοροϊδεύουν. Δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά 200 άτομα σε ένα αεροδρόμιο ούτε αφήσαμε τα πράγματα για τελευταία στιγμή όπως θέλουν να αφήνουν να εννοείται. Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις και προσπαθούσαμε συνεχώς να εξασφαλίσουμε εισιτήρια σε μια άλλη πτήση. Προσωπικά, έχω ξοδέψει περισσότερα από 900 ευρώ σε εισιτήρια. Υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Αγγλίας που επέλεξαν τη συγκεκριμένη πτήση καθώς όλοι τους διαβεβαίωναν ότι η πτήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Χρειαζόμαστε μια άμεση λύση. Η αδιαφορία που ζούμε είναι εγκληματική και μας έχει εκθέσει σε άμεσο κίνδυνο». 

image

«Ντροπή! Αναζητείται ένα κυβερνητικό στέλεχος με ίχνος ευαισθησίας. Αναζητείται ένας υπουργός με στοιχειώδη υπευθυνότητα. Αναζητείται το… αποτελεσματικό επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη», αναφέρει στην ανάρτηση με την οποία κοινοποιεί την επιστολή ο Χρήστος Σπίρτζης και η οποία συνοδεύεται από τις σχετικές φωτογραφίες. 

Υπενθυμίζεται πως και πριν δύο χρόνια υπήρξαν εγκλωβισμένοι Έλληνες επιβάτες στη Ρουμανία. Τότε η κυβέρνηση είχε ναυλώσει αεροσκάφος της Aegean για να πραγματοποιήσει έκτακτη πτήση για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών.