«Συγχωνεύσεις όπου μπορούν να γίνουν» είναι το δόγμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνει σταδιακά τη λίστα με τους οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, με στόχο την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ads

Ηδη έχει αποφασιστεί το κλείσιμο 55 Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ), καθώς και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, πράγμα που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελη.Σύμφωνα με υπουργείο, τα 55 ΤΟΚΑΑ απασχολούν σήμερα 403 άτομα, των οποίων η μισθοδοσία φθάνει ετησίως τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας τους ξεπερνά τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου, και ο μισθός τους θα αναπροσαρμοστει στα μισθολογικά δεδομένα των νέων υπηρεσιών. Επιβεβλημένη θεωρείται από το υπουργείο και η κατάργηση της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ, η οποία είχε ως βασικό στόχο την αξιοποίηση της αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών. Η ΑΓΡΟΓΗ απασχολεί περίπου 340 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 269 απολύονται με το νέο σχέδιο νόμου περί κατάργησης οργανισμών.

Επίσης, καταργείται η Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, η Σχολή Επιμόρφωσης που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Υπό κατάργηση είναι και η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, εταιρείες διανομής αερίου, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου. Στο χώρο της υγείας εξετάζεται η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και η συγχώνευση του με ιδρύματα στον τομέα της Πρόνοιας. Στον δε τομέα των Μεταφορών, το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται στη συγχώνευση του ΗΣΑΠ με τη Μετρό ΑΕ, η ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) με τα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).