Στον αριθμό των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, που θα σπεύσουν στις «πράσινες» κάλπες της Κυριακής, εστιάζεται το άμεσο ενδιαφέρον στο Κίνημα, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος ήδη προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του εν όψει εθνικών εκλογών και Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο. Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις και για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η ΝΔ πλαγιοκοπείται από τα δεξιά από ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ από το κέντρο από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ads

Τρεις μεγάλους κρίσιμους σταθμούς έχει καθορίσει για την επανασύσταση του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος από το πρωί της Δευτέρας αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», τα τρία αυτά βήματα, από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς το παρόν και το μέλλον του κόμματος, είναι:

  • ο αριθμός των μελών και φίλων που θα δώσουν την Κυριακή το «παρών» στη διαδικασία
  • η επικείμενη μάχη των εθνικών εκλογών, στις οποίες θα καταγραφεί με σαφήνεια, και όχι με δημοσκοπήσεις, το εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το κόμμα
  • το Συνέδριο του κόμματος, τον Ιούνιο. Τόσο η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου όσο και ο χαρακτήρας του είναι σε συνάρτηση με τα προηγούμενα δύο βήματα, δηλαδή την εκλογή της Κυριακής και το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές

Αν, για παράδειγμα, στις εθνικές εκλογές το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι τέτοιο που επιβάλλει τη συμμετοχή του κόμματος σε ένα νέο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας, είναι προφανές ότι το Συνέδριο θα είναι περισσότερο πολιτικό. 

Ads

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα έχει τον χαρακτήρα της επανασύστασης του χώρου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, και ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, κυρίως από τα δεξιά του, καθώς με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της ΝΔ δεν ξεπερνούν το 20% στην πρόθεση ψήφου.

Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά εντοπίζεται αυτή τη φορά όχι τόσο στο κέντρο, αλλά κυρίως στα δεξιά, καθώς η ΝΔ πλαγιοκοπείται από ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ενώ σταθερή είναι και η παρουσία της Χρυσής Αυγής στα γκάλοπ με ποσοστά άνω του 3%.

Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά από το κέντρο εξαρτάται από το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», συνεργάτες του κ. Σαμαρά εισηγούνται, εκτός των επιθέσεων κατά ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλου, να ξεκινήσει μάχη και κατά των κομμάτων αυτών με πέντε άξονες:

  • τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» προς τα κόμματα αυτά που θα είναι εμπόδιο για την αυτοδυναμία της ΝΔ,
  • την προβολή θεμάτων που προσεγγίζουν το νόμο και την τάξη
  • την προβολή της ΝΔ ως μοναδικού κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
  • την αξιοποίηση του κεφαλαίου «Καραμανλής»
  • την προσπάθεια διεύρυνσης με στελέχη που προέρχονται από τη Δεξιά