Αγωγή για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατέθεσε η δημοτική αρχή Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στην απομάκρυνση συμβασιούχων από την υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι οι απολύσεις παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της. Η αγωγή ενδέχεται να εκδικαστεί σήμερα.

Ads

Ήδη έχουν απομακρυνθεί 220 συμβασιούχοι του Δήμου ενώ αναμένεται ως το τέλος του μήνα να αποχωρήσουν άλλοι 320 οδηγοί με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα.

Για την απόφασή της η δημοτική αρχή αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία απέναντι στο ενδεχόμενο παρατεταμένης αποχής των εργαζομένων από τις υπηρεσίες καθαριότητας. Μάλιστα επισημαίνει ότι έχει απευθύνει έκκληση προς τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε ακραίες κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα ο δήμος έχει προτείνει να υπάρξει τριετής παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, πρόταση την οποία όμως έχει απορρίψει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ενόψει των κινητοποιήσεων, από πλευράς δήμου επισημαινόταν πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.

Ads

Πάντως οι εντάσεις στο Δήμο Αθηναίων οξύνονται καθώς από τη μια πλευρά οι απολύσεις συμβασιούχων προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και από την άλλη εντείνονται οι σχέσεις δημοτικής αρχής και εργαζόμενων, καθώς ο Δήμος Αθηναίων, εκτός από την αγωγή για την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, πήρε την Τετάρτη την απόφαση να δώσει εντολή στις νομικές υπηρεσίες του να προχωρήσουν σε μήνυση κατά αγνώστων για παρεμπόδιση λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αλλοδαπων στο Μεταξουργείο.