Εκκρεμεί ακόμη το θέμα των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, καθώς η νέα δημοτική αρχή δεν αποδέχεται προηγούμενες αποφάσεις υπέρ τους. Οι συμβασιούχοι έχουν προσφύγει τώρα σε ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στην εργασία τους, τουλάχιστον μέχρι τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με την υπόθεση.

Ads

Οι σχετικές υποθέσεις εκδικάζονται σχεδόν καθημερινά από τις 3 Ιανουαρίου, ενώ πολύ πρόσφατα το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει υπέρ τους. Συγκεκριμένα, με δυο ομόφωνα ψηφίσματα είχε αποφανθεί ότι οι συμβασιούχοι του Δήμου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούσε να μην απολυθεί κανείς από τους συμβασιούχους κατά την επόμενη διετία. Ο κ. Καμίνης, ενώ έχει δηλώσει σε εκπροσώπους των συμβασιούχων ότι δεν διάκειται καταρχήν αρνητικά απέναντι στο ζήτημά τους, δεν έχει προβεί σε κάποια δέσμευση, αλλά έχει κάνει λόγο για γρήγορη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αποφασιστεί η στάση του δήμου.

Και ενώ Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει σχετικά δεν έχει γίνει ακόμη, η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων συνεχίζεται, παρουσία και του νομικού συμβούλου του Δήμου, ο οποίος και ζητούσε αναβολή της δίκης. Ο τελευταίος, όμως, κατά την εκδίκαση υπόθεσης των εργαζομένων στη δημοτική ΔΑΕΜ, ζήτησε να μην ισχύσει η προσωρινή διαταγή βάσει της οποίας πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

Αρνητική στάση όσον αφορά τα αιτήματα των συμβασιούχων κράτησε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΕΜ (Δημοτική υπηρεσία μηχανογράφησης). Στη συνέχεια, όμως, μετά από παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις και λίγο πριν λήξει η διαδικασία, η στάση του νομικού συμβούλου του Δήμου άλλαξε, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προσωρινή διαταγή.

Ads

Στο εξής, λοιπόν, οι συμβασιούχοι της ΔΑΕΜ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά έως την έκδοση της απόφασης και της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Περιμένουμε να βγει μια τελική απόφαση, δεν μπορούμε άλλο να ζούμε σε αυτό το καθεστώς ομηρίας που αντιμετωπίζουμε όλοι οι συμβασιούχοι εδώ και χρόνια» επεσήμανε, μιλώντας στο tvxs η κα Σταυρούλα Λιούτα, εκπρόσωπος της επιτροπής κινητοποίησης συμβασιούχων της ΔΑΕΜ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την πρόσφατη απόφαση.

Εκ μέρους του σωματείου των μονίμων υπαλλήλων κατέθεσαν ο κ. Β. Πολυμερόπουλος και η εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΚ κ. Μ. Στάθη, υποστηρίζοντας ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη» επανέλαβε το αίτημα για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και χαρακτήρισε «άδικη και αντεργατική» την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του Δήμου στο δικαστήριο, καθώς «ελήφθη αυθαιρέτως, χωρίς να υπάρξει καμία διαδικασία συζήτησης και απόφασης στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου.»

Στις 20 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση των καθαριστριών του ΟΠΑΔ, οι οποίες και διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, καθώς έχουν ξεπεράσει τα δυο χρόνια εργασίας στον Οργανισμό. Σε περίπτωσή δικαίωσής τους, θα δημιουργηθεί δεδικασμένο για το σύνολο των συμβασιούχων, οι οποίοι και θα συνεχίσουν το νομικό τους αγώνα.

«Θα είμαστε όλοι στον Άρειο Πάγο, συμβασιούχοι από όλοι την Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουμε μια δυναμική εμφάνιση και κάποια κινητοποίηση» σημείωσε η κα Λιούτα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου, οι οποίοι και κινδυνεύουν με απομάκρυνση, καθώς λήγουν τα συμβόλαιά τους.