Ένα παιδί και ο πατέρας του αγνοούνται από το ναυάγιο που έγινε την Τρίτη δυτικά της Χάλκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε η μητέρα και σύζυγος, η οποία ήταν ανάμεσα στους 96 διασωθέντες. Η γυναίκα βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και χθες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης κατέθεσε ότι μαζί της στο σκάφος βρισκόταν ο άντρας της και το παιδί της τους οποίους δεν έχει βρει.

Ads

Αμέσως έγινε ταυτοποίηση με τα 19 άτομα που διέσωσαν και πήραν οι τουρκικές λιμενικές αρχές το βράδυ εκείνο, αλλά ο πατέρας και το παιδί δεν ήταν ανάμεσά τους. Μετά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό τους.

Παράλληλα η Λιμενική Αρχή Καρπάθου προχώρησε στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού, ο οποίος, σύμφωνα με το Λιμενικό, από κοινού με τους τρεις ήδη συλληφθέντες αλλοδαπούς από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου πραγματοποίησαν τη μεταφορά των μεταναστών με το θαλαμηγό σκάφος «SEA POWER». Οι συλληφθέντες είναι δυο Ιρακινοί, ένας Παλαιστίνιος και ένας Αιγύπτιος.

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης έγινε μια πολύ μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης, υπό τις οδηγίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Ads

Διασώθηκαν 96 μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Αρκετοί διασωθέντες, ανάμεσά τους και παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια. Οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό και μπήκαν σε καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες σε ξενοδοχείο που νοικιάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για παρενόχληση των ελληνικών σωστικών μέσων από τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διάσωσης των μεταναστών από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί οι οποίες καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βοηθούσαν στις έρευνες να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στη Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, 19 διασωθέντες μετανάστες. Η παρουσία αλλά και η δραστηριότητα των τουρκικών ακταιωρών, σύμφωνα με τον Ν. Λαγκαδιανό, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της ελληνικής ακτοφυλακής.