Τους επισιτιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έδειξε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά στην επίσκεψή του στη Νιγηρία, υπογραμμίζοντας πως επηρέασε την εφοδιαστική αλυσίδα και τονίζοντας τη σημασία της παραγωγής Ουκρανίας και Ρωσίας για την αποκατάσταση της κατάστασης.

Ads

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επιδεινώνει τα πράγματα, θέτοντας σε κίνηση μια τρισδιάστατη κρίση που καταστρέφει τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, ενέργειας και χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρε», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας παρθενικής επίσκεψης στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία πραγματική λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας χωρίς να επανέλθει η γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και η παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές παρά τον πόλεμο», είπε.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να διευκολύνει τον διάλογο για να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Όπως είπε τα κράτη του ΟΗΕ ζήτησαν επιπλέον 351 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος του συνολικού ποσού των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Νιγηρία. Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι δήλωσε ότι η ήπειρος ανησυχεί ότι η προσοχή στη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να παραγκωνίσει άλλα ζητήματα.

Ads

Η Νιγηρία αναγκάστηκε να αγοράσει επείγουσες προμήθειες καναδικής ποτάσας τον Απρίλιο, αφού δεν μπόρεσε να εισάγει το βασικό λίπασμα από τη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της νιγηριανής αρχής κρατικών επενδύσεων NSIA.

Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα ακόμη «τεράστιο αρνητικό σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική, οδηγώντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα και θέτοντας τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας.

Η πρόσθετη πίεση έρχεται καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από την παρατεταμένη πανδημία του κορονοϊού. «Πρέπει να διασφαλίσουμε μια σταθερή ροή τροφίμων και ενέργειας μέσω των ανοικτών αγορών, αίροντας όλους τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές, κατευθύνοντας τα πλεονάσματα και τα αποθέματα σε όσους έχουν ανάγκη και διατηρώντας ένα προβάδισμα στις τιμές των τροφίμων για να περιορίσουμε τη μεταβλητότητα της αγοράς», δήλωσε ο Γκουτέρες.