Μια ακόμη απόδειξη για την απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους της ΝΔ από το μεσαίο χώρο και το «σφιχταγκάλιασμά» του με την ακροδεξιά ήρθε πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή βουλευτών του κόμματος -για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια- στο μνημόσυνο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.

Ads

Πρόκειται για μια εκδήλωση εμφυλιοπολεμικού μίσους της Ακροδεξιάς, όπου είθισται να τιμώνται τα «θύματα των αιμοσταγών κομμουνιστών» και στην οποία δίνουν μαζικό παρών στελέχη της Χρυσής Αυγής (κι όχι μόνο). Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που βουλευτές της ΝΔ έδωσαν παρών στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν το 1999.

Ήταν η εποχή  που -επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή και με την πολιτική απόφαση του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας πως το κόμμα δεν συνομιλεί με τα άκρα- οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης έπαψαν να εμφανίζονται στου Μακρυγιάννη, στο Γράμμο, στο Βίτσι και στον Μελιγαλά.

Από τότε και μέχρι σήμερα η γραμμή τηρήθηκε  με μοναδικές «παρασπονδίες» την αποστολή στεφάνων στο μνημόσυνο του Μακρυγιάννη, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του Θάνου Πλεύρη το 2014 και του Πάνου Παναγιωτόπουλου το 2012.

Ads

Την Κυριακή που μας πέρασε, τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να δηλώσουν παρών το παρών στην παραδοσιακή εκδήλωση μίσους της ελληνικής Ακροδεξιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ακροδεξιά ΜΜΕ στο φετινό μνημόσυνο και ανάμεσα στα μέλη της Χρυσής Αυγής παρόντες ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α’ Αθηνών), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνία) και Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζα). Μάλιστα, όπως σημειώνεται στα ρεπορτάζ, τα στελέχη της ΝΔ φέρεται να αποδοκιμάστηκαν από μερίδα των συγκεντρωμένων, χωρίς αυτό να αλλοιώνει την πολιτική ουσία της παρουσίας τους σε μια τέτοια εκδήλωση.