Για «μαύρο» ταμείο στη Novartis για την πληρωμή πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων το οποίο ονομαζόταν το «Άγιο Δισκοπότηρο» κάνει λόγο στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω μάρτυρας αναφέρει: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis ΕΛΛΑΣ “μαύρο” ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του “μαύρου” ταμείου ήταν το “Άγιο Δισκοπότηρο”.

Για το “μαύρο” ταμείο γνώριζε κύκλος προσώπων στα οποία με βεβαιότητα συμπεριλαμβάνονταν οι κ. κ. Φρουζής και Μανιαδάκης, ο οποίος αν και δεν ήταν στέλεχος της Novartis χρησιμοποιήθηκε ως όργανο για τις δωροδοκίες ενώ ήταν και ο ίδιος αποδέκτης δώρων για τον για τον εαυτό του.

Η εταιρεία δεν είχε λόγο να αμφισβητεί τις πληρωμές. Ακόμα και στην περίπτωση Σαλμά -οπότε δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της εταιρείας- δεν χρεώθηκε αποτυχία της πληρωμής στους Φρουζή και Μανιαδάκη. Αντιθέτως στοχοποιήθηκε ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος πολεμήθηκε ολοκληρωτικά μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ».

Ads