«Καρατομήθηκε» από τον υπουργό Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου Αγία Όλγα της Νέας Ιωνίας, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επικαλείται λόγους οι οποίοι είχαν καταγγελθεί πολλάκις από τους εργαζόμενους.

Ads

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και συνεχίζει.

«Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Ads

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου .

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

Παλιά ιστορία

Χαρακτηριστική για την κατάσταση του νοσοκομείου είναι η καταγγελία της προέδρου των εργαζομένων, Δώρα Κούνιν, στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης, η οποία ανέφερε ότι από τη στιγμή, που άρχισε να στεγάζει τροφίμους το 1999, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα έργο συντήρησης του κτιρίου.

«Αυτή τη στιγμή το κτίριο είναι επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζομένους. Οι τοίχοι πέφτουν, το νερό πέφτει μέσα, όλα είναι σε χάλια κατάσταση, δεν γίνεται άλλο. Κάθε φορά που εφημερεύουμε, περιμένουμε ότι κάτι θα γίνει, δεν γίνεται άλλο, κάτι πρέπει να αλλάξει. Πιο πολύ μας αφορά το κομμάτι των ασθενών, δεν είναι πολίτες άλλου Θεού» ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων, Αβραμίδη Δημήτρη, ο οποίος ανέφερε ότι «η διοίκηση του νοσοκομείου μας έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχει μία μελέτη η οποία έχει πάει στο υπουργείο και…αναμένουμε».

«Η κλινική εκπέμπει SOS, και πέρα από την ψυχιατρική συστεγάζεται και το αρχείο του νοσοκομείου. Η κατάσταση είναι τραγική πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους υπόλοιπους», σχολίασε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτές τις τουαλέτες που βλέπετε», συμπλήρωσε.

 

Τέλος, ο κ. Αλονισιώτης Θεοδωρής, γιατρός στη μονάδα του Κωνσταντοπούλειου ανέφερε πως η υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου «είχε έρθει πριν τρία χρόνια στο νοσοκομείο και μας είχε υποσχεθεί ότι υπάρχει μία χρηματοδότηση για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα».

Επιπλέον, εδώ και χρόνια υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων περί απειλών του Διοικητή προς το προσωπικό.

 

Το ethnos.gr επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που άκουσαν κάποια στιγμή τον Διοικητή να λέει προς τους εργαζόμενους ότι θα τους «τσιμεντώσει».

 

Ωστόσο όλα τα παραπάνω φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά, μέχρι που το «ποτήρι ξεχείλισε» όταν πρόσφατα ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε ότι επιχείρησε να αλλάξει την υπηρεσία φύλαξης του νοσοκομείου ώστε να τοποθετηθεί εταιρεία με διπλάσιο κονδύλι.