Αποδυναμωμένη βγαίνει η κυβέρνηση αριθμητικά και πολιτικά μετά την αποπομπή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, του Οδυσσέα Βουδούρη και του Πάρι Μουτσινά, επειδή διαφοροποιήθηκαν από την «γραμμή» του κόμματος αναφορικά με την στοχοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την λίστα Λαγκάρντ. Από 179 βουλευτές, που συναποτελούσαν την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, πλέον οι βουλευτές της τρικομματικής φτάνουν τους 164, μειωμένοι κατά 15.

Ads

 
Μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα δηλαδή, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μειωθεί αριθμητικά κατά 15 έδρες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από τις 129 έδρες που είχε έχει χάσει τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ από τις 33 πλέον έχει μόνο 25 και η Δημοκρατική Αριστερά κρατά μόνο τις 14 από τις 17 έδρες, που κέρδισε στις εκλογές. Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ως αιτία την ψήφιση του Μνημονίου 3.
 
Γαλάζιο (αντι-)ρεύμα
 
Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τους βουλευτές Νίκο Νικολόπουλο, από τον νομό Αχαΐας, τον Θεόδωρο Σολδάτο, βουλευτή του νομού Λευκάδος, τον Γιώργο Κασαπίδη, από τον νομό Κοζάνης και τον Νίκο Σταυρογιάννη από τον νομό Φθιώτιδας.
 
Ο Νίκος Νικολόπουλος αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όταν τον Αύγουστο του  2012 άσκησε κριτική στην ηγεσία του κόμματος μέσω του προφίλ του στο twitter. «Εμφανές το στρατηγικό αδιέξοδο Η σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης “όνειρο ήταν” τη λησμονήσαμε. Ο λαός ξεπνεομένος», είχε γράψει ο Νίκος Νικολόπουλος προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Μαξίμου και της Συγγρού.
 
Ο Γιώργος Κασαπίδης «παράκουσε» την κομματική γραμμή και καταψήφισε το Μνημόνιο 3. Η συνέπεια ήταν ο Αντώνης Σαμαράς να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο βουλευτής Φθιώτιδας, Νίκος Σταυρογιάννης, επίσης αποπέμφθηκε από την ΚΟ του κόμματος επειδή τον Οκτώβριο του 2012 τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της καταψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.
 
Ο Θεόδωρος Σολδάτος απομακρύνθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όταν δεν υπερψήφισε τον προϋπολογισμό την πρώτη Κυριακή μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3.
 
Πράσινες αποχωρήσεις
 
Οι περισσότερες αποχωρήσεις έχουν σημειωθεί στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, που μετά τον Ιούνιο κατάφερε να κερδίσει μόνο 33 έδρες. Από αυτές έχασε τις οκτώ και πλέον έχει απομείνει με 25. Από το κόμμα της Ιπποκράτους έχουν φύγει ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής Α’ Αθηνών, ο Μίμης Ανδρουλάκης, και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Β’ Αθηνών. Επίσης, έχουν φύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έφυγαν επίσης o Μιχάλης Κάσσης, από τον νομό Ιωαννίνων, η Άντζελα Γκερέκου, από τον νομό Κέρκυρας, ο Μάρκος Μπόλαρης, από τον νομό Σερρών, ο Θεόδωρος Παραστατίδης από τον νομό Κιλκίς, και ο βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Κουτσούκος.
 
Ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Μιχάλης Κάσσης, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Θεόδωρος Παραστατίδης αποπέμφθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ γιατί καταψήφισαν το Μνημόνιο 3. Η απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη από την ψηφοφορία του νέου πακέτου μέτρων και το «παρούσα» της Άντζελας Γκερέκου στοίχησαν στους δυο βουλευτές την συμμετοχή στην ΚΟ του κόμματος.
 
Ο Μίμης Ανδρουλάκης έθεσε εαυτόν εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την επομένη της ψήφισης των νέων μέτρων, έχοντας δηλώσει τις ενστάσεις του για αυτά αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για την ηγεσία του κόμματος.
 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεγράφη από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της πολιτικής του κίνησης, ΡΙΚΣΣΥ. Η ΡΙΚΣΣΥ είχε ερμηνευθεί στην Ιπποκράτους «όχι ως ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά ως αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος και συνεπώς θέτει τον Ανδρέα Λοβέρδο εκτός Κινήματος».
 
Εκτός ΔΗΜΑΡ
 
Από την ΔΗΜΑΡ μέχρι στιγμής είχε αποχωρήσει μόνο ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ σήμερα στον κατάλογο προστέθηκαν και ο Πάρις Μουτσινάς, βουλευτής Μαγνησίας, και ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής της Β’ Αθηνών.
 
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Δημοκρατική Αριστερά τον Οκτώβριο του 2012 εκφράζοντας την διαφωνία του με την τακτική που ακολουθεί το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε.
 
Στο παζλ των αποχωρήσεων ήρθαν να προστεθούν σήμερα ακόμη δυο κομμάτια, αυτά των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Σε αντίθεση με την στάση της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την εμπλοκή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ, οι βουλευτές δήλωναν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του.
 
Οι δύο βουλευτές επί μακρόν διαφοροποιούνταν από τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος έχοντας έρθει πλέον σε πλήρη ρήξη με τις «γραμμές» της Κ.Ο. του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, και την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, «η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην Κ.Ο., παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις».
 
To σίγουρο είναι ότι όσο μεγεθύνεται η «κοινοβουλευτική ομάδα» των ανεξάρτητων βουλευτών τόσο κλονίζονται τα θεμέλια της τρικομματικής.