Με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας με στάση στο δημαρχείο, απάντησαν περίπου 300 πολίτες οι οποίοι ανήκουν στο λεγόμενο κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών. Οι διαμαρτυρόμενοι στηλιτεύουν την απομάκρυνση των κατασκηνωτών της πλατείας Συντάγματος από τις αρχές.

Ads

Όταν έφτασαν μπροστά στο δημαρχείο, όπου υπήρχε μία διμοιρία αστυνομικών, οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγο, προβάλλοντας το σύνθημα: «Το Σύνταγμα είμαστε εμείς και είμαστε παντού». Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στο Σύνταγμα και προανήγγειλαν διαβουλεύσεις στην πλατεία -με αντικείμενο τον απολογισμό των πεπραγμένων του κινήματος- για την Τετάρτη και την Κυριακή το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Δήμος Αθηναίων δεν αντιδικεί με το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Το δικαίωμα του να συνέρχονται οι άνθρωποι ομαδικά σε δημόσιους χώρους και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο Δήμος σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, ως οφείλει.

Ads

Υπάρχει όμως διάκριση ανάμεσα στο δικαίωμα της διαδήλωσης που μπορεί να είναι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις και καθημερινό και στο ίδιο σημείο (όπως έκαναν οι «Αγανακτισμένοι»), και στο «δικαίωμα» της κατασκήνωσης σε δημόσιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της λειτουργίας της πόλης. Είναι αδιανόητο κάποιος να δηλώνει αγανακτισμένος και να θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί να καταλαμβάνει την κεντρική ή όποια άλλη πλατεία της πρωτεύουσας. Η πλατεία πρέπει να είναι καθαρή, ανοικτή και διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και κατοίκους της πόλης χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Αυτό ισχύει για όλες τις πλατείες της πόλης, πολύ περισσότερο για την πρώτη.