Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα -ιδιαίτερα μεταξύ των ευπαθών ομάδων- φαίνεται πως προκάλεσε η επέλαση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, με την προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια να είναι τις τελευταίες ώρες ιδιαίτερα αυξημένη.

Ads

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα και η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων συστήνει αποφυγή της έκθεσης στη σκόνη, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Ads

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου και σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα μικροσωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.