«Μεγάλο» αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διάβασε σήμερα το πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου ο πρ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Ads

Ο Αμβρόσιος είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο. Με αυτήν την αφορμή ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως «βλάσφημα λόγια» το ότι «δηλ. διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Σύμφωνα με τοπικά και εκκλησιαστικά μέσα, ο αφορισμός έγινε απόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πιστοί έφυγαν από την εκκλησία όταν ο Αμβρόσιος ξεκίνησε να τον διαβάζει. 

 

Ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι αρμοδιότητα επιβολής αφορισμού έχει μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών της και πως κάθε άλλη απόφαση που εκδίδεται «είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Ads

Η αντίδραση Χαρδαλιά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, αντιδρώντας ανέφερε ότι σήμερα είναι μέρα χαράς και ελπίδας καθώς άνοιξαν και πάλι οι εκκλησίες και κανένας «κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει».

«Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος», αναφέρει στην ανάρτησή του, για την απάντηση της Ιεράς Συνόδου και προσθέτει ότι «αυτό που μας μαθαίνει η πίστη είναι ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε».