Με δάκρυα στα μάτια, δυνατές φωνές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά των Ταλιμπάν των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διαδήλωσαν πριν λίγο Αγφανές και Αφγανοί στο Σύνταγμα. «Έχουν ρημάξει τη χώρα μας. Δεν έχουμε που να επιστρέψουμε» λέει συγκινημένος 50χρονος πατέρας στο tvxs.gr που αρνείται να φωτογραφηθεί γιατί «… οι Ταλιμπάν είναι παντού». «Τα αδέρφια μας δολοφονούνται και η ΕΕ κλείνει τα σύνορα. Το δράμα μας δεν έχει τέλος. Μας πρόδωσαν όλοι» προσθέτει Αφγανή πρόσφυγας επαναλαμβάνοντας εμφατικά: «Αυτό να το γράψεις. Μας πρόδωσαν όλοι. Μόνο να πάρουν θέλουν από μια ρημαγμένη γη κι εμείς πεθαίνουμε».

Ads

Με μπροστάρισσα την 17χρονη προσφύγισσα ποιήτρια και ακτιβίστρια Παρβανά Αμιρί, το πλήθος συγκεντρώθηκε αρχικά στην κάτω πλατεία. Άνδρες γυναίκες και παιδιά, επαναλάμβαναν ρυθμικά συνθήματα στα αγγλικά και αφγανικά. «Stop killing us», «we want peace». Ντυμένοι και ντυμένες με παραδοσιακά ενδύματα, δυτικά ρούχα, κάποιοι και με στολές παραλλαγής, σύμβολο της αντίςτασης των Αφγανών ενάντια στους Ταλιμπάν.

«Το Αφγανιστάν αιμορραγεί χρόνια. Τώρα αργοπεθαίνει» λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα με σπασμένη φωνή. «Κάντε κάτι, δεν είναι δυνατόν να μας διώχνουν από παντού. Ακούσαμε τι είπε ο υπουργός. Θα αφήσουν τα αδέρφια μας να πεθάνουν πάλι. Έχω αδέρφια στην πατρίδα και ανίψια. Δεν μπορούν να φύγουν. Δεν θα τους ξαναδώ».

«Υποσχεθήκατε ελευθερία μας στερήσατε το μέλλον» γράφει ένα σύνθημα. Λίγο παρακάτω «Ελευθερώστε τις γυναίκες του Αφγανιστάν» και το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης «Τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι. Ευχαριστούμε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ».

image

Ads

image

image

image