Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς όμως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να αποφύγουν τη βία στην Καμπούλ, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση οποιουδήποτε επιλέξει να φύγει και να ζητήσουν από τις γυναίκες να πάνε προς προστατευμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο ηγέτης των Ταλιμπάν στη Ντόχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, Yalda Hakim, οι μαχητές δεν αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση στην αφγανική πρωτεύουσα.
Διαβάστε επίσης: Πληροφορίες για παραίτηση κυβέρνησης του Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν στη εξουσία
Ήδη η κατάσταση είχε αρχίσει να σφίγγει απελπιστικά για τους κυβερνητικούς καθώς από χθες 14 Αυγούστου, το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών στο βόρειο Αφγανιστάν, η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, δίχως αντίσταση.
Οι ομάδες των Ταλιμπάν είχαν υψώσει τη σημαία τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις τη χώρας, τη Κανταχάρ και τη Χεράτ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ. Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις που αποστέλουν για να διασφαλίσουν την εκκένωση της χώρας από Αμερικανούς υπηκόους.
Για πολλούς ανθρώπους, η πτώση των πόλεων Κανταχάρ και τη Χεράτ, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης του έθνους, ήταν ένα σημείο καμπής σε μια ολοένα και πιο βίαιη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη της χώρας, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους που καταφεύγουν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, στην οποία, όμως, πλησιάζουν απειλητικά οι ισλαμιστές αντάρτες.
Εικόνες βαρβαρότητας
Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Βρετανία απομακρύνουν άρον-άρον τους διπλωμάτες και τους υπηκόους τους. «Αρχίσαμε εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και πολέμαρχων, εκπροσώπων των πολιτών και των διεθνών εταίρων μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί. Στο Ασανταμπάντ, εξοργισμένοι Αφγανοί λιθοβολούν τους στρατιώτες, που παραδίδουν αμαχητί την πόλη στους ισλαμιστές αντάρτες.
Εικόνες βαρβαρότητας στην πόλη Χεράτ. Οι Ταλιμπάν καλύπτουν με πίσσα τα κεφάλια κατοίκων. Τους κατηγορούν για κλοπή και τους τραβάνε με σχοινί από το λαιμό. Για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες των ισλαμιστών ανταρτών, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν έντρομοι στο αεροδρόμιο, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τις πρεσβείες τους εκκενώνουν τα δυτικά κράτη, με τους Αμερικανούς να καταστρέφουν έγγραφα για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters. «Εχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, «σχεδόν 5.000 στρατιώτες», και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα «κληροδοτήσει» αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αμερικανο-βρετανική ρήξη
«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν – δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», δήλωσε. Μπλίνκεν και Γάνι συζητούν σχετικά με τις επείγουσες προσπάθειες για τη μείωση της βίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε το Σάββατο το βράδυ με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι για την «επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, σε αμερικανικο-βρετανική διπλωματική ρήξη εξελίσσεται η απόφαση Μπάιντεν για οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι επιδίωξε να παραμείνουν συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έκκληση στους Ταλιμπάν να αποδεχθούν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός απηύθυνε το Κατάρ, μετά τις άκαρπες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Ντόχα.
Αποχωρεί ο Βρετανός πρεσβευτής
Και ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν αναμενόταν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του ΗΒ μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.
Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Τέλεγκραφ, η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.
Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν ως αυτή την εβδομάδα. Ο πρεσβευτής αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στην ημέρα.
Φεύγει ο γερμανικός στρατός
Και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης γερμανών διπλωματών και πολιτών καθώς και αφγανών συνεργατών και υπαλλήλων από το Αφγανιστάν υπό αυστηρή φρούρηση, ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο χθες Σάββατο.
Το μέτρο που θα δίνει την εξουσιοδότηση στον ομοσπονδιακό γερμανικό στρατό, να αναπτύξει μέλη της δύναμης ταχείας αντίδρασης μέσα σε μια εβδομάδα, καταρτίζεται με ταχύ ρυθμό στο κοινοβούλιο. Οι πηγές του dpa εξήγησαν ότι ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν μεταξύ των μελών της Μπούντεσταγκ πως η αποστολή αυτή θα είναι απαραίτητη.
Στο Αφγανιστάν βρίσκονται επί του παρόντος πάνω από 100 γερμανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών και υπαλλήλων στην πρεσβεία στην Καμπούλ, καθώς και ειδικών που εργάζονται σε υπουργεία και οργανισμούς.
Αφγανοί που εργάζονται για τη γερμανική κυβέρνηση θα απομακρυνθούν επίσης εσπευσμένα, αν και ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι σαφής. Μόνο το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας απασχολεί πάνω από 1.000 Αφγανούς.
Χθες, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και κλιμάκιο του υπουργικού συμβουλίου εξέτασαν εκτάκτως την αντίδραση του Βερολίνου στην επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η συνεδρίαση του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης έγινε ψηφιακά και συμμετείχαν ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο Χέλγκε Μπράουν, υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, και αντιπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης των γερμανών πολιτών από το Αφγανιστάν αναμένεται να αναπτυχθούν κυρίως αλεξιπτωτιστές της δύναμης ταχείας αντίδρασης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >