Απεγκλωβίστηκαν σήμερα οι 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τιφλίδα και θα επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της.

Ads

Επίσης, επισημαίνει πως ο απεγκλωβισμός των 18 Αφγανών πολιτών, επετεύχθη έπειτα από συνεχείς προσπάθειες για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στα τέλη Αυγούστου, η προσπάθεια διάσωσης των Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν ήταν άκαρπη, καθώς, με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών το κυβερνητικό αεροσκάφος επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η αποστολή, συνοδεία διπλωματών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων, είχε φτάσει στο Ισλαμαμπάντ, όπου και ανέμενε το «πράσινο φως» προκειμένου να μεταβεί στην Καμπούλ και να συνδράμει στην επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού δεκάδων Αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους που είχαν βοηθήσει στο παρελθόν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ads

Ωστόσο, με την κατάσταση να είναι τεταμένη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και υπό τον φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Καμπούλ δόθηκε εντολή ματαίωσης της αποστολής από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.