Την αναστολή της σημαίας της Σιέρα Λεόνε αποφάσισε χθες το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ»,Τζουλιάνο. Ύστερα από αρκετές μέρες αναμονής, με το σκάφος να είναι δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι Έλληνες ακτιβιστές αποφάσισαν να αφαιρέσουν από μόνοι τους τη σημαία της συγκεκριμένης χώρας και να αναζητήσουν κάποιας άλλης ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες απόπλου.

Ads

Το πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν ένα έγγραφο που είχε στα χέρια του το λιμενικό σώμα και με το οποίο υποχρέωνε το πλήρωμα να αφαιρέσει τη σημαία της Σιέρα Λεόνε ύστερα από εντολή του προέδρου του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν.Το σκάφος ήταν περιορισμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου χωρίς άδεια απόπλου καθώς περίμενε να εξακριβωθεί αν είναι έγκυρο το συγκεκριμένο έγγραφο του λιμενικού ή όχι.

Ωστόσο, ύστερα από επτά περίπου μέρες, και χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη επί του θέματος, τα μέλη του πληρώματος του Τζουλιάνο αποφάσισαν να αφαιρέσουν οι ίδιοι τη σημαία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στραφεί προς αναζήτηση άλλης χώρας η οποία θα τους επιτρέψει να αναρτήσουν το έμβλημά της στο ελληνικό σκάφος.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της Παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών στη Γάζα, σε επιστολή τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη, ζητούν να επιτραπεί ο απόπλους των σκαφών του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ».

Ads

Όπως αναφέρουν, «ο Ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας μας έχει αποστερήσει από πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, πρώτα από όλα, την ελευθερία μας στη μετακίνηση. Δεν μας επιτρέπεται να αναζητήσουμε επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή ευκαιρίες εκπαίδευσης επειδή δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα. Είμαστε αποκομμένοι από τις οικογένειές μας σε άλλα μέρη της κατεχόμενης περιοχής και του εξωτερικού. Και δεν μας επιτρέπεται να προσκαλέσουμε ανθρώπους να μας επισκεφτούν στη Γάζα».

«Η προσφορά σας να παραδώσετε το φορτίο του Στόλου της Ελευθερίας εδραιώνει την αντίληψη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα λύσει τα προβλήματά μας και είναι μια αδύναμη προσπάθεια να συγκαλύψετε τη συνέργειά σας στον Ισραηλινό αποκλεισμό. Λυπούμαστε πολύ που δεν δεχόμαστε την φιλανθρωπία σας. Οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες του Στόλου της Ελευθερίας αναγνωρίζουν ότι η δέσμευσή μας δεν είναι για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Μεταφέρουν μαζί τους κάτι πιο σημαντικό από τη βοήθεια. Μεταφέρουν ελπίδα, αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό. Η προσφορά σας να συνεργήσετε με τους καταπιεστές μας στη μεταφορά βοήθειας ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ απολύτως».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταφέρει να σταματήσουν εκατοντάδες Ευρωπαίους ακτιβιστές να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς το Ισραήλ, συλλέγοντας πληροφορίες από σελίδες κοινωνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως είναι το Facebook. Συγκεκριμένα, 300 ονόματα Ευρωπαίων ακτιβιστών, που έχουν γίνει μέλη σε μία, ελεύθερης πρόσβασης, ομάδα στο Facebook με την οποία συντονίζουν της ειρηνικές τους δράσεις, βρίσκονται στα χέρια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, 200 ακτιβιστές δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ενώ άλλοι 310 συνελήφθησαν από τις Αρχές όταν έφθασαν στο Ισραήλ.