Την οικονομική κρίση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να μην πληρώσει αποζημίωση προς τρία αδέρφια, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία, για όσα υπέστησαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από την άδικη σύλληψη και κράτησή τους επί 9,5 μήνες στις φυλακές Ναυπλίου.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το αρμόδιο δικαστήριο δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι «η δεινή οικονομική θέση του Δημοσίου δεν μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή ως προς τους ενάγοντες υπολογισμό της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούνται εφόσον η ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου είναι εγγυητική των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας επιδίκασε υπέρ των εναγόντων συνολική χρηματική αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ «για την έντονη στεναχώρια και το ψυχικό άλγος» που υπέστησαν από άδικη προφυλάκιση εξαιτίας της οποίας «προσεβλήθησαν στο φιλικό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους» αλλά και για τα έξοδα των ανήλικων παιδιών τους (μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) καθώς κατά τη διάρκεια της φυλάκισης των γονιών τους στερήθηκαν βασικά αγαθά όπως «ένδυση, διατροφή, φροντιστήρια».

Το Ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τη «δεινή οικονομική του θέση» που επικαλέστηκε, υποστήριξε, επίσης, ότι οι ενάγοντες αγρότες είχαν τη δυνατότητα όσο διάστημα ήταν κρατούμενοι να υπομισθώσουν τις μισθωμένες αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούσαν για να μη χάσουν τις οικονομικές απολαβές τους. «Οι ενάγοντες δεν είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης να επιμελούνται των περιουσιακών τους υποθέσεων», απάντησε το δικαστήριο.

Ads

Οι τρεις αγρότες, από τις Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, διεκδίκησαν αποζημίωση μετά την απαλλαγή τους από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, από τις κατηγορίες της «καλλιέργειας, συγκομιδής και κατοχής ινδικής κάνναβης από κοινού» εξαιτίας των οποίων είχαν συλληφθεί, διωχθεί και κρατηθεί. Οι τρεις έμειναν προσωρινά κρατούμενοι από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι και τις 10 Μαΐου 2007, καθώς είχε απορριφθεί και η αίτησή τους για αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους.