Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους 50.000 από τους συνολικά 91.000 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

Μιλώντας το πρωί στο Open, ο υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή και παρέπεμψε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας εντός της εβδομάδας για τις υπόλοιπες λεπτομέρεις.

«Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια» είπε σχετικά, μιλώντας στο Open, ενώ απέδωσε τις τεράστιες αναμονές στην πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να ξεκινήσουν τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία από την 1η Μαρτίου και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας.

Ads

Η κίνηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού για να κάνει κάποιος απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να πληρώνει απ’ την τσέπη του το 30% του κόστους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον ιατρικό κόσμο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ότι «δεν φτάνει ο κόσμος» για να δουλέψει πρωί και βράδυ, τονίζοντας πως τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν έως το απόγευμα.

Η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη προκηρύξει δύο μεγάλες απεργίες, στις 22 και 28 Φεβρουαρίου, με αιτήματα τον διπλασιασμό των μισθών των γιατρών, τον διπλασιασμό του προσωπικού, την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Την διαφωνία της με την εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων έχει εκφράσει και η ΠΟΕΔΗΝ. Σε ανακοίνωσή της, πριν από λίγες ημέρες, σημείωνε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Υπάρχουν πολλά Νοσοκομεία που ακόμη δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων και εμφανίζονται ασθενείς από το έτος 2015 που κανείς δεν γνωρίζει εάν ακόμα περιμένουν να χειρουργηθούν.

Σε πολλές περιπτώσεις οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύωρες χωρίς να μπορείς να υπολογίζεις εκ των προτέρων την διάρκεια. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της δωρεάν υγείας και η πολιτεία την υποχρέωση να τους την παρέχει.

Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

Το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή».