Την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών να τηλεφωνούν εν μέσω πανδημίας και κλειστής αγοράς στους πολίτες και να τους ζητούν χρήματα δικαιολόγησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής σχετικά απαράδεκτες οχλήσεις εισπρακτικών εταιριών σε οφειλέτες εν μέσω πανδημίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες νομίμως τηλεφωνούν, τα χρέη είναι για να πληρώνονται», προσθέτοντας πως «πρέπει αυτή η όχληση να γίνεται -και αυτό είναι το μήνυμά μας-.

«Αν υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι τα χρέη πρέπει να μην πληρώνονται, τότε θα υπάρξει γενικευμένη χρεοκοπία των πάντων και καταστροφή της οικονομίας και απώλεια θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε και πήρε αποστάσεις από παλαιότερη δέσμευσή του ότι οι εταιρείες «δεν μπορούν να παίρνουν τηλέφωνα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε την αλλαγή στάσης του απέναντι στις εισπρακτικές σε απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών της 31ης Δεκεμβρίου 2020 η οποία όπως ανέφερε απαγόρευσε στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν «μορατόριουμ» στη διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

Ads

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή οφείλει να ελέγχει εάν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εισπρακτικές από το 2009.

«Εάν τηλεφωνούν μία φορά την ημέρα, εάν τηλεφωνούν μόνο σε εργάσιμες ώρες και ημέρες και όχι το Σαββατοκύριακο, εάν δεν τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας, εάν δεν τηλεφωνούν σε συγγενικά πρόσωπα κλπ» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε να ξεπληρώσει ο ίδιος τα δάνειά άνω του μισού εκατομμυρίου»

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τις εισπρακτικές.

«Καλωσορίζουμε τον κ. Γεωργιάδη στη νομιμότητα. Μιας και “τα χρέη είναι για να πληρώνονται”, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, περιμένουμε να ξεπληρώσει ο ίδιος τα δάνειά άνω του μισού εκατομμυρίου, το κόμμα του τα δανεικά και αγύριστα άνω των 200 εκατ. ευρώ και ο πρωθυπουργός του τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων», αναφέρει σε σχόλιό της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Αλλά στην περίπτωσή τους, μάλλον δεν τους κουρελιάζουν τα νεύρα οι εισπρακτικές εν μέσω πανδημίας, αβεβαιότητας και ανεργίας, όπως στους απλούς πολίτες».

ΚΙΝΑΛ: Πού να τα βρουν οι πολίτες τα χρήματα κ. Γεωργιάδη;

Σχολιάζοντας την παραδοχή του κ. Γεωργιάδη η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι απλώς παρακολουθεί την κατάσταση.

«Μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ότι απλά θα πρέπει να παρακολουθούμε αυτήν την αναλγησία, αυτήν τη ζούγκλα, αυτήν τη δυνατότητα να καλούν μέσα σε τέτοιες συνθήκες και πολλές φορές με προσβλητικό τρόπο» είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

«Από πού να τα βρουν οι Έλληνες πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και, επιπλέον, κάθε τρεις και πέντε έχουν αυτή την ασφυκτική και ψυχολογική πίεση μέσα από τα τηλέφωνα των εισπρακτικών εταιρειών;» διερωτήθηκε.