Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε προαναγγείλει τη θέσπιση επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων για «νομιμοποίηση», με αυτόν τον τρόπο, της πρακτικής με το φακελάκι.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, ο ασθενής που θα επιλέγει απογευματινό χειρουργείο, θα πληρώνει το επιπλέον ποσό νόμιμα και θα το βάζει και στη φορολογική του δήλωση, κάτι που οδηγεί, όπως ανέφερε, στη νομιμοποίηση αυτής της πρακτικής.

«Με ειλικρίνεια, αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί πια δεν θα έχει νόημα ένας γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί για να έχει ποινικές κυρώσεις. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά, να τα πληρώσει νόμιμα και να τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα να μειωθεί η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα. Αυτή είναι η συνολική κεντρική ιδέα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι όποιον γιατρό έχει πάρει φακελάκι τον έχει βγάλει από το σύστημα.

Ads

Αναφερόμενος στη λειτουργεία των χειρουργείων του ΕΣΥ, είπε ότι λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Μετά είναι άδεια.

«Επιπλέον, σήμερα, έχουμε 90.000 εκκρεμή χειρουργεία και μερικά για πολλούς μήνες. Και ενώ έχουμε ζήτηση, έχουμε κλειστά χειρουργεία τη μισή μέρα» τόνισε.

https://youtu.be/q7w5uDS9nz4?si=pPfK-r-Tmny8ZkIr&t=357

ΣΥΡΙΖΑ: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι το τέλος του δημόσιου συστήματος Υγείας

Για το τέλος του δημόσιου συστήματος υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στα όσα είπε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα σε σχετική του δήλωση ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

«Με λογοπαίγνια και λαϊκίστικα ευφυολογήματα σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας, ο υπουργός των νεοφιλελεύθερων ειδικών αποστολών και των αντικοινωνικών “μεταρρυθμίσεων” Άδωνης Γεωργιάδης.

Κάνει λόγο για “λαϊκό” μέτρο που θα βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους, και αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αυτούς που δεν έχουν, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί συλλήβδην τον ιατρικό κόσμο ότι παίρνει “φακελάκι”».

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι με τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιεί περαιτέρω το “φακελάκι” και το παραεμπόριο, μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη του ασθενή, αφού ο καθένας μπροστά στον πόνο του θα μπει στον πειρασμό να πληρώσει, γιατί υποτίθεται ότι τελειώνει αμέσως, καταλύοντας ουσιαστικά τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Η λύση είναι μία: να στελεχωθεί το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη συνταγματικά προβλεπόμενη ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις Αδώνιδος και Κυριάκου Μητσοτάκη».