Μαίνονται οι αντιδράσεις για τη νέα κυνική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται να λειτουργεί σε ρόλο «λαγού» εκ μέρους της κυβέρνησης ενόψει του επερχόμενου κύματος πλειστηριασμών, το οποίο θα ακολουθήσει μετά το τέλος Απριλίου.

Ads

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου σταματάει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ύστερα από σχετική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ στους ευρωπαίους δανειστές, όπως αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση του Eurogroup στις αρχές του Δεκέμβρη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει», ενώ συνεχίζοντας είπε ότι μια τέτοια προστασία «δεν πρέπει να υπάρχει, διότι είναι επιζήμια για την οικονομία».

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως ήταν ο ίδιος ο υπουργού Ανάπτυξης που επιβεβαίωσε πως από 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας και όπως είπε απευθυνόμενος στον κόσμο: «το λέω από τώρα για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας».

Ads

Η δήλωση Γεωργιάδη προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, νέες αντιδράσεις από το κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας συνιστά ζήτημα που θέτει η ίδια η κοινωνία», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας πως «η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ‘είναι επιζήμια’, δείχνει την κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση”. «Η ΝΔ αντί να μεριμνήσει, προχωρά σε ανάλγητες δηλώσεις προετοιμασίας του κοινωνικού συνόλου για την πλήρη άρση της προστασίας και έκρηξη πλειστηριασμών και εξώσεων –δηλώσεις που φυσικά δεν έκανε προεκλογικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη με ακραίους κύκλους από την πλευρά των δανειστών και εφάρμοσε ένα νόμο που παράτεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας δύο φορές». «Με τη λήξη αυτού του καθεστώτος, και ενώ βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να βρει μία λύση  αλλά το «κόβει μαχαίρι» λόγω πιέσεων από τράπεζες και funds», εξήγησε. Μάλιστα, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στις “κοινωνικές εντάσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου δεν προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία».

Τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευσε με ανακοίνωσή του και το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης ότι επιχειρηματολογεί υπέρ των γενικευμένων πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. «Ο κ Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μη τους ξεφύγει και κανένας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσω twitter απάντησε στο ΚΙΝΑΛ ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για χυδαιότητα:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, ότι “η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία” αποτελούν πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν τη θηλιά των τραπεζών και των funds να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω τους. Παράλληλα αποτελεί μία κυνική και θρασύτατη ομολογία εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χιονοστιβάδα πλειστηριασμών που έρχεται», αναφέρει από τη μεριά του το ΚΚΕ.

«Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η προστασία της α’ κατοικίας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το “ιδιώνυμο”, που ποινικοποιεί τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.