Την ώρα που η βουλή υπερψήφιζε το νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία, η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Κουτσούμπα, αποκάλυπτε πως ένα από τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος του Ντελάγουερ, στου οποίου την κατοχή περνούν οι αρχαιότητες, είναι ο γιος του συλλέκτη Στερν.

Ads

Με λίγα λόγια, το υπουργείο ορίζει ως κάτοχο των ελληνικών αρχαιοτήτων ένα ίδρυμα, το οποίο διοικεί μεταξύ άλλων ο γιος του ανθρώπου που κατείχε αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας και λαθρανασκαφών, ενώ σύμφωνα με το νόμο πρέπει οι αρχαιότητες να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η Δ. Κουτσούμπα γράφει σχετικά στο facebook:

«ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!

Αγαπητοί βουλευτές που μόλις ψηφίσατε να περάσει η κατοχή 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε μια οφσορ εταιρεία στο Ντέλαγουερ, ξέρατε ότι στη Διοίκηση της εταιρείας αυτής είναι μέλος ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΣΤΕΡΝ;

Ads

Στη φωτογραφία η σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας με έδρα του Ντέλαγουερ που τώρα ΚΑΤΕΧΕΙ τις 161 αρχαιότητες με τη βούλα της ΝΔ στη Βουλή.

Ο “φιλάνθρωπος εκατομμυριούχος” Στερν δίνει τις αρχαιότητες στον γιο του και σε άλλο ένα στέλεχος της εταιρείας του, με τις ευλογίες και την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ. Κι αυτό το ονόμασαν “επαναπατρισμό” και “επιστροφή των αρχαιοτήτων”!

Και ναι μεν οι Γουλανδρήδες και οι Στερν, λογικό να κάνουν μπίζνες μεταξύ τους. Η Μενδώνη, ο Μητσοτάκης και οι βουλευτές της

ΝΔ τι κερδίζουν από αυτό άραγε;

Ω_τι_ωραίο_πλιάτσικο!».

Υπενθυμίζουμε πως σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε επιτακτικά από την υπουργό να αποκαλύψει τη σύσταση του Ιδρύματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο δε Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποκάλυψε, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τη διασύνδεση του Λέοναρντ Στερν με αποδοχή προϊόντων εγκλήματος παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, με έγγραφα, σε μια ανακοίνωση – βόμβα που εκθέτει την υπουργό Λ. Μενδώνη

Την ίδια ώρα, νησιά των Κυκλάδων έχουν αρχίσει να διεκδικούν την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Ενδεικτική είναι η παρακάτω ανακοίνωση:

«Ως  σύλλογος «Νήσος Αμοργός» εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια μας, για την επιχειρούμενη νομιμοποίηση από την  Βουλή παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης», ουσιαστικά παραδίδει σε μια αμερικανική offshore, την κατοχή μοναδικών κυκλαδικών  αρχαιοτήτων για άλλα 50 χρόνια,  νομιμοποιώντας κάθε αδιαφανή διαδικασία που αφορά στο πώς βρέθηκαν στα χέρια ιδιώτη και προστατεύοντας την offshore από τον κίνδυνο κατασχέσεων από τις εισαγγελικές αρχές. 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με επιστολή του προς την Βουλή, αντιτίθεται στη νομιμοποίηση παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων με την ίδρυση ιδρυμάτων ειδικού σκοπού στο εξωτερικό, που θα διαχειρίζονται τις αρχαιότητες εφαρμόζοντας πρακτικές μακροχρόνιου δανεισμού και μάλιστα με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους. Η μόνη νομική και ηθική οδός αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας είναι ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων με την παράδοση των αρχαιοτήτων στις Υπηρεσίες του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού».

Το σκάνδαλο δεν έχει διαφύγει από την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, που διαμαρτύρονται με το χάσνταγκ #ΚΛΕΜΜΕΝΑΕΙΝΑΙ