Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν σε όλον τον κόσμο εικόνες και βίντεο από συγκρούσεις της κινεζικής αστυνομίας με πολίτες για την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στη Σαγκάη. 

Ads

Ενώ η μεγάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη μεγαλούπολη των 25 εκατομμυρίων, οι Αρχές φαίνεται να καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να ελέγξουν την πανδημία επιβάλοντας από 27 Μαρτίου καθολικό lockdown. Η πόλη χωρίστηκε σε τμήματα που πλέον δεν επικοινωνούν πλήρως μεταξύ τους, και έτσι από 1ης Απριλίου, οι έλεγχοι, οι παρεμβάσεις και η επιβολή επιπλέον μέτρων να γίνονται αυτόνομα εντός κάθε ξεχωριστού τμήματος.

Το Reuters αναφέρει ότι οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid-19, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν. Πολλοί βγαίνουν μαζικά σε παράθυρα και μπαλκόνια και φωνάζουν συνθήματα κατά των όσων ζουν ενώ η αστυνομία κατηγορείται ότι ασκεί υπέρμετρη βία κατά πολιτών που διαμαρτύρονται.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.

Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

Ads

«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

Επιστρατεύονται και drones

Ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού παραμένει περιορισμένο σε ένα μόνο τμήμα της μεγαλούπολης. Ο κατακερματισμός αφορά επίσης και τα δίκτυα τροφοδοσίας, που αδυνατούν να παράσχουν έγκαιρα τα απαραίτητα βασικά προϊόντα στους κατοίκους.

Κατά πληροφορίες, επιστρατεύονται ακόμη και drone με μεγάφωνα που καλούν τους πολίτες να μην βγαίνουν στα παράθυρα «να τραγουδήσουν» για να μην μπει ο κορωνοϊός. Όπως σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ, η οργή των πολιτών είναι τόσο μεγάλη ώστε οι μηχανισμοί λογοκρισίας και επιτήρησης να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Βάσει της πολιτικής μηδενικής covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Έτσι, οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2022 εστίες του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τώρα επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος της επιδημίας είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη.

Οι αρχές της πόλης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν σχολεία, νεόκτιστα κτίρια κατοικιών, όπως και εκθεσιακά κέντρα σε κέντρα καραντίνας και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 160.000 κλίνες σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία εκστρατείας.

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση. «Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.