Με συνέντευξή της στο Βήμα η Άννα Διαμαντοπούλου υπεραμύνεται των αλλαγών που προωθεί το υπυργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δηλώνει πως δεν μπορούν να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ads

«Κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια», τονίζει η κ.Διαμαντοπούλου και προσθέτει ότι “ο ρόλος των φοιτητών δεν είναι η συνδιοίκηση των πανεπιστημίων”.

Η υπουργός θεωρεί οτι “η συνδιοίκηση αυτή είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Στο πανεπιστήμιο, δημοκρατία δεν σημαίνει ούτε κομματοκρατία, ούτε μετριοκρατία. Δημοκρατία στο πανεπιστήμιο σημαίνει αξιοκρατία, λογοδοσία, ποιότητα και αριστεία. Τα κόμματα και οι παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν ρόλο στα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διδασκαλίας και έρευνας».

Τέλος απαντά σε όσους της καταλογίζουν λάθος timing στον χρόνο που επέλεξε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ads

«Αν όχι τώρα, πότε; Θα προσχωρήσουμε και πάλι στη λογική του “άστο για αργότερα” που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση; Τις αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση τις εφαρμόζουν ήδη οι 24 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Είναι καιρός να ανοίξουν και τα ελληνικά πανεπιστήμια στις δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε στη συνέντευξή της η υπουργός.

Στη συνέντευξή της η υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν θα αγγίξουν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα.