Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς, οι οποίοι διεκδικούν την νομική αναγνώρισή τους από τις ελληνικές αρχές, προχώρησε σε κατάληψη του δημαρχείου Χανίων, συμπαραστεκόμενη «στο δίκαιο αγώνα τους, στην κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας τους και στην κοινωνική νομιμοποίηση που έχει αποκτήσει ο αγώνας αυτός».

Ads

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, στο χώρο του δημαρχείου βρίσκονταν από νωρίς το πρωί 20 μετανάστες, κάτοικοι Χανίων, οι οποίοι περίμεναν να ανοίξει το γραφείο αλλοδαπών, ώστε να εξυπηρετηθούν. «Οι περισσότεροι από αυτούς, λόγω τη τεράστιας γραφειοκρατίας, εδώ και καιρό αγωνιούν να εξυπηρετηθούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας των υποχρεώσεών τους, χάνοντας μεροκάματα». Παρά την κατάληψη, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ζήτησε να επιτραπεί η λειτουργία του γραφείου αλλοδαπών για τους παρευρισκόμενους. Όπως καταγγέλλεται, στέλεχος της δημοτικής αρχής αρνήθηκε την πρόταση, «αντίθετα θέλησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους παρευρισκόμενους μετανάστες με την Πρωτοβουλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μετανάστες θα πληρώσουν πρόστιμο, καθώς τα χαρτιά τους θα θεωρηθούν εκπρόθεσμα».

Την ίδια ημέρα οι υποστηρικτές της κινητοποίησης διοργάνωσαν συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στο χώρο της απεργίας πείνας των 15 μεταναστών, στο κτίριο Παπαδοπέτρου. Η Πρωτοβουλία Αλληγγύης στους Μετανάστες Απεργούς Πείνας στηλιτεύει τη μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας:

• Για την ανανέωση της άδειας παραμονής, κάθε άτομο ξεχωριστά, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, πρέπει να καταβάλλει παράβολο αξίας 300 ευρώ κάθε 2 χρόνια.

Ads

• Για τον ίδιο σκοπό, απαιτείται κάθε αλλοδαπός να προσκομίσει ένσημα 150 ημερομισθίων για κάθε έτος. Αν ένας από τους δύο συζύγους μιας οικογένειας είναι άνεργος ή αδυνατεί να καταβάλλει αυτά τα ένσημα, τότε υποχρεούται να καλύψει τη διαφορά το άλλο μέλος.

• Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν «κολλάει» ένσημα στον εργαζόμενο μετανάστη, τότε εκείνος αναγκαστικά πρέπει να αγοράσει με δικά του έξοδα τα ένσημα από το ΙΚΑ.

• Ως όρος ανανέωσης της άδειας παραμονής, ορίζεται η ελάχιστη ετήσια φορολογική δήλωση των 8.500 ευρώ για άγαμους και 12.750 ευρώ για το σύνολο της οικογένειας των αλλοδαπών, τα οποία φορολογούνται κανονικά, χωρίς να εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ.

• Για όλες τις απαιτήσεις του κρατικού μηχανισμού, οι μετανάστες δεν ενημερώνονται, παρά μόνο όταν έρχεται η σειρά τους να «εξυπηρετηθούν» από την αρμόδια υπηρεσία.

• Παρατηρείται η περιορισμένη λειτουργία του γραφείου αλλοδαπών, το οποίο δεν λειτουργεί την Παρασκευή. Οι μετανάστες τονίζουν την ανάγκη για επιμόρφωση σε ζητήματα που τους αφορούν, εκτιμώντας ότι οι δημοτικές υπηρεσίες τους απαξιώνουν.