Άδεια από γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα είναι τα ράφια των φαρμακείων, σύμφωνα με καταγγελίες. Πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές και αφορούν για παράδειγμα καρδιολογικά, νευρολογικά και δερματολογικά προβλήματα και οι ασθενείς δεν μπορούν να τα βρουν στα φαρμακεία της γειτονιάς τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη σε αυτούς αγωγή. 

Ads

Το φαινόμενο μεταξύ άλλων προκύπτει από τις παράλληλες εξαγωγές, δηλαδή αυτές που γίνονται με φάρμακα που εισάγονται στη χώρα, αλλά στη συνέχεια επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, επειδή η τιμή διάθεσης τους εκεί είναι πιο συμφέρουσα. Με βάση τα στοιχεία των επίσημων φορέων, οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται κάθε χρόνο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά είχαν αγγίξει τα 380 εκατ. ευρώ.

Πήραν πίσω την απαγόρευση 

Η επίσημη πολιτεία μέσω του ΕΟΦ κανονικά σταματά τις παράλληλες εξαγωγές – προβλέπεται η απαγόρευσή τους – όταν καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στη αγορά. Όμως μία πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ άναψε φωτιές στους κόλπους των φαρμακοποιών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του Οργανισμού αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Ads

«Το δυστύχημα είναι ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών» σημειώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Ο κλάδος καλεί τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος, όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τες για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. «Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού» καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.