Πίνακες με τις αλλαγές που επιφέρει στις μελλοντικές συντάξεις το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, παρουσιάζει η ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας πως οι μειώσεις φτάνουν έως και το 30%. Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του καταλογίζει «διαδοχικές λαθροχειρίες» στην ΑΔΕΔΥ

Ads

«Ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες», απαντάει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο παρουσιάζει τα «όσα αναληθή υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ». «Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια», σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει: «Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την αυτονόητη υποχρέωση».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η εθνική υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας. «Από εκεί και πέρα χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως οι μειώσεις οφείλονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και στο γεγονός πως θα υπολογίζονται με τον μέσο μισθό ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για χαντάκωμα της νέας γενιάς, κατάργηση του ΕΚΑΣ και του εφάπαξ,  και σημειώνει πως θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις. «Απ’ ότι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα» τονίζει ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Ads

Αναλυτικά οι πίνακες