Με επικεφαλής τον ίδιο τον Χρήστο Ράμμο η ΑΔΑΕ ξεκινά ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών ή άλλων προσώπων.

Ads

Σύμφωνα με σχετική απόφαση ο διοικητής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος, και ομάδα ελέγχου που έχει συσταθεί και πρόκειται να μεταβεί στις εγκαταστάσεις των παρόχων, δηλαδή της COSMOTE, του OTE, της VODAFONE και της WIND προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους.

Ο κ. Ράμμος θα συνοδεύεται από τους Στέφανο Γκρίτζαλη, Νικόλαο Παπαδάκη και Κατερίνα Παπανικολάου οι οποίοι αποτελούν τακτικά μέλη της Αρχής και ακόμη δύο πρόσωπα, τον Λάμπρο Ράπτη ο οποίος θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και τη Βασιλική Τζαλαβρά η οποία θα παρέχει νομική υποστήριξη.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα πρόκειται να διερευνηθεί εάν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών τεσσάρων ατόμων. Η απόφαση που ελήφθη ήταν οριακή, με ψήφους 4 επί των 7 μελών της ΑΔΑΕ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Χρ. Ράμμος: Δεν μπορεί να αντιταχθεί στην ΑΔΑΕ το απόρρητο – Θα κάνουμε όλους τους ελέγχους

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με κυβερνητική παρέμβαση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μην διευκολύνουν την ΑΔΑΕ στην έρευνα της, ενώ ο κ. Ράμμος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε ξεκαθαρίσει «ο ίδιος ο νόμος για την ΕΥΠ δίνει στην ΑΔΑΕ αρμοδιότητες που δεν τις δίνει ούτε στις δικαστικές αρχές.

Είναι συνεπώς στοιχειώδες καθήκον της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί µε βάση τον νόμο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, να µην παραμένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούμε τους τελευταίους μήνες».

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Σχέδιο «αφανισμού» της ΑΔΑΕ;