Συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των περιφερειών θα έχει σήμερα στις 11.00, το προεδρείο του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) με τις εκτιμήσεις να θέλουν την κατάσταση να βαίνει προς εκτόνωση. Προηγήθηκε η χθεσινή πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, που συναντήθηκε με εκπροσώπους των αυτοκινητιστών και τους κάλεσε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έως τα τέλη Αυγούστου όταν και θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών.

Ads

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνέλευση των προεδρείων ιδιοκτητών ταξί αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι το Σάββατο, οπότε και αναμένεται να επανεξεταστεί η τακτική τους στο κλαδικό συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε: “Θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο ως το Σάββατο”.

Ωστόσο σε δηλώσεις του, στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της απεργίας. Όπως υποστήριξε κατά τη γενική συνέλευση του Σαββάτου «θα μετρήσουμε τις αντοχές και θα αποφασίσουμε για την απεργία». Όπως επεσήμανε θα συνεδριάσουν κατά τόπους τα σωματεία και το προεδρείο θα περιμένει τις εισηγήσεις τους για το μέλλον της κινητοποίησης. «Πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, τις αντοχές μας, να λάβουμε υπόψη ότι κλείνει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά θα επανέλθουμε το Σεπτέμβριο» δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Πάντως, ο κ. Σκέντζος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί τόνισε: «θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα χάσουμε τις θέσεις εργασίας μας για να σταματήσουμε την απεργία» είπε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Σκέντζος, αντιπρόεδρος της, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες που θα μπουν στον κλάδο με το άνοιγμα του επαγγέλματος. Ο κ. Σκέντζος κατήγγειλε ότι ένας και μόνο ιδιώτης ζήτησε από την περιφέρεια Αττικής την έκδοση 2.000 αδειών ταξί.

Ads

Στην επαρχία και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές στο απεργιακό μέτωπο. Έτσι, μετά τη Ρόδο και την Κω, αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι ιδιοκτήτες αγοραίων ταξί Λέσβου. Η λήξη της απεργίας από την πλευρά των αγοραίων έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί Μυτιλήνης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου ταξί Μυτιλήνης Παναγιώτη Σπανού. «Σε μια μάχη υπάρχουν πολεμιστές, υπάρχουν και λιποτάκτες», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στην Κρήτη, πάντως, οι αυτοκινητιστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας απέκλεισαν στις 11:00 και για λίγη ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο Λιανοκλάδι. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας πραγματοποίησαν αυτοκινητοπομπή στην πόλη και κατέληξαν στην πύλη του αεροδρομίου Καλαμάτας, την οποία απέκλεισαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών.

Στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες, επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί το θέμα των διώξεων, για τις οποίες οι αυτοκινητιστές έχουν ζήτησε να «παγώσουν» αλλά και το ζήτημα των αιτήσεων για απόκτηση άδειας ταξί.

Εν τω μεταξύ, τις 100 έχουν φθάσει οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί εις βάρος ιδιοκτητών και οδηγών ταξί από τις 18 Ιουλίου. Στις δικογραφίες εμπλέκονται 7.568 άτομα, ενώ ήδη 36 δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, από τις αστυνομικές αρχές έχουν διαβιβασθεί έγγραφα ενημέρωσης στις γγ Περιφέρειας για 6.080 περιπτώσεις, προκειμένου να εξετασθεί η επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.